22. března 2017

Život na síti - napsala Šárka Hrdinová

10.2.
„To si děláš legraci, Petře! Co ksakru ještě děláš v práci, když jsme se jasně domluvili, že v šest budeš doma na večeři!“ řvu do telefonu. Večeři mám uvařenou, stůl prostřený a svým sledujícím na Facebooku jsem slíbila živé vysílání z romantické večeře. Petr pro to nemá pochopení, copak nechápe, kolik lidí mě sleduje a chce vidět mé příspěvky?
Konečně je Petr doma. Už od dveří ho táhnu ke stolu, vážně mě naštval, že přišel pozdě. Sedíme a zapínám webkameru.
„Ahoj lidičky, omlouvám se, že začínám až teď, ale tady moje lásulinka přišla pozdě z práce. Ale to nevadí, viď čumáčku, stejně Tě miluju. Tak si všichni užívejte večera, postupně budu přidávat fotky a těším se na vaše comenty.“

Úplně se tetelím blahem, moje video už shlédlo přes dvě stě lidí, horlivě odpovídám na komentáře pod fotkami, dokonce jsem donutila Petra i k pár společným zamilovaným fotkám. Byla jsem tak zabraná do Facebooku, že jsem si ani nevšimla, kdy šel spát. To nevadí, také půjdu, usínám s krásným pocitem. Poslední kontrola mobilu. 635 lajků… ¨
„Sandro, potřebuji s Tebou mluvit,“ začne Petr, jen co otevře oči.
„Ty na mě ani nemluv, jsem fakt naštvaná kvůli tomu včerejšku, kvůli Tvý blbý práci jsem začala pozdě, víš jak je důležitý live vysílání a dodržovat při tom čas? Co když přijdu o nějaké sledující?“ Beze slova se zvedne z postele a odchází do práce. Snad to konečně pochopil.
K snídani si dělám míchaná vajíčka se slaninou. Tohle jídlo ale jako úspěšná lifestylová poradkyně postnout nemůžu, takže do misky vedle nasypu ovesné vločky s brusinkami a bílým jogurtem. „Moje zdravá snídaně. Mňam.“ Sotva fotku nahraju, komentáře a lajky přibývají. Cpu se vajíčky a slaninou, odpovídám na komenty a radím holkám, jak jíst zdravě.

14.2.
Dneska je Valentýn, Petr má volno, je celý den doma. Sice se moc netváří, ale dnešní den mi nemůže zkazit, už se nemůžu dočkat, až nahraju fotky na Facebook. Mám všechno naplánované – večeře v luxusní restauraci a láhev luxusního šampaňského ve vířivce. Petr to odmítl zaplatit, takže jsem musela vybrat poslední peníze ze svého účtu. No co, tak budu do výplaty jíst suché rohlíky, ale za ty luxusní fotky to fakt stojí.
„Kde jsi Petře, čekám na Tebe v restauraci, měl jsi přijít hned po fitku, fakt nechápu, že nemůžeš ani dneska přijít včas!“ křičím do hlasové schránky, protože ten blb není ani schopný mi zvednout telefon, ale je Valentýn, potřebuju mít na fotkách chlapa.
„Promiň, Sandro, ale na tohle nemám, měl jsem Tě rád, ale Ty jsi posedlá Facebookem a já jsem pro Tebe až na druhé koleji.“
Musím si číst tu zprávu pořád dokola a nedokážu tomu uvěřit. Kde asi takhle narychlo seženu chlapa, se kterým se můžu vyfotit?
„Přeji všem krásného Valentýna, snad se máte tak báječně jako já.“ – fotka vířivky a šampaňského.
896 lajků…