30. ledna 2017

A co když přijdou oni? - napsala Alice Zikešová

Vesmír a jeho obyvatelé. Člověk na toto téma naráží všude. Vždyť i my jsme součástí vesmíru, a tudíž se sami můžeme považovat za jakési ufony. Přesto ale, když se rozhlédneme kolem sebe, nepřemýšlíme o ostatních jako o bytostech z vesmíru. Považujeme se za samozřejmost a i od toho odvozujeme slovo mimozemšťané. Neboli všichni, kteří žijí mimo Zemi.
Jak by to ale vypadalo, kdyby se nějací takoví emzáci objevili na naší milované planetě? Jak by se celá naše existence dál vyvíjela? Jistě, stačí si zapnout televizi a odpovědi se na nás hrnou se všech stran, ať už z filmů a seriálů, či dokonce ze zpráv, kde jakýsi muž tvrdí, že na obloze onehdy ráno zahlédl létající talíř veliký jako fotbalové hřiště.

Takový opravdový kontakt s mimozemskými bytostmi nemusí vůbec dopadnout tak, jak si představujeme. Bytost totiž vůbec nemusí být humanoidní. Co když se náhle objeví ve formě zvláštního slizu a bude se pokoušet uprostřed ulic Londýna, kde se náhle objeví, komunikovat? Nejeden Angličan by v tu chvíli zřejmě musel být převezen na pohotovost.
A pak, když se někdo takový objeví, jak vlastně zjistíme, jaké jsou jeho záměry? Je to jen průzkumník, nebo se snaží pro svou civilizaci získat Zemi jako kořist a následně ji se svými druhy kolonizovat?
Jaký vlastně vliv by měla tato událost na lidstvo? Byl by tu někdo s mnohem rozvinutější technologií. Myslím, že naše národy by se zachovaly vcelku velmi podobně. Obchod s cílem získat skvělé motory a hlavně zbraně by se na milého ufona šířil ze všech koutů světa.
A co se na takovou situaci podívat úplně z opačné strany? Představit si kosmickou loď s posádkou našich pozemšťanů a pozemšťanek, která neohroženě míří objevovat nové civilizace a myslící bytosti. Dle mého názoru by v tu chvíli byla posádka i lidstvo připraveno, jak se v takové situaci zachovat, zvláště pak, pokud by to bylo jejím cílem.
Jenže na druhé straně Galaxie můžeme narazit na pouhé zárodky života. Nebo na civilizaci, ale v období našeho starověku. Vliv na jejich vývoj by musel být katastrofální. V trochu lepším případě můžeme narazit na planetu s obyvateli na stejné či dokonce vyšší úrovni, než jsme my sami. Navzájem bychom se pokoušeli pochopit svou řeč a zájmy.
V každém případě si myslím, že na takzvaný první kontakt je pro lidstvo brzy. Nejsme připraveni. Každý z mocných států by se pokoušel o získání moci prostřednictvím mimozemské přítomnosti a Země by mohla skončit ve válce. Jednou ale pozemšťané jistě připraveni budou.
Jednou je my, nebo oni nás najdou a bude to jeden z nejvýznamnějších okamžiků našich pestrých dějin.