6. června 2016

To jsou ti problémoví - napsala Lucie Urválková

Archiv Dana Emingerová
Zase přišel email ze školky… Ne, opravdu nepatří do druhů emailů, kdy teta ředitelka píše rodičům o úspěších jejich ratolestí nebo o tom, co zase vyvedly. Zprávy, které dostáváme my, patří mezi ty, co zase rodiče udělali špatně nebo neudělali vůbec.
Ta dnešní zpráva je reakcí na fakturu, kterou jsme ze školky obdrželi před dvěma dny. Týká se víkendového pobytu rodičů s dětmi, který se má konat za měsíc. Opravdu jsme se na tuto akci nehlásili, a přesto nás faktura neminula. Asertivně, s ohledem na to, aby náš synek „hněv tet“ nepocítil, jsem se ozvala. Tato faktura nám nepatří a zřejmě byla zaslána omylem! 
 Během 15 minut jsem obdržela nepříjemnou odpověď. Zprávu o tom, jak jsou si ve školce jistí, že jsem nás všechny tři ústně přihlásila. Závěr zprávy obsahoval konstatování, že už s naší rodinou žádné ústní dohody platit nebudou, protože tímto „fiktivním“ přihlášením jsme způsobili velké komplikace. Naše rodina, tedy spíše my rodiče, patří ve školce z pohledu tet k těm problematickým. Kdysi jsem četla, že v každé konkrétní skupině lidí se vždy najde někdo, kdo nevinně dostane nálepku „ toto jsou ti problémoví“. Ale proč zrovna my? Opravdu nevím, co bylo tím prapůvodním impulsem.
Naše rodina patří mezi normální průměrnou rodinu v České republice. Jediný rozdíl je ten, že časově náročnější práci (pokud se to tak dá říci) má maminka. Tatínek se snaží, kromě plnění svých pracovních povinností, také obstarat i vodění synka do školky a ze školky. Možná je to způsobeno tím, že jsme vytížení a nemáme čas se pravidelně socializovat s ostatními maminkami, které jsou celé dny samy doma. Jejich jedinou každodenní zábavou je doprovod dětí do školky a pravidelná ranní káva s tetami ještě před tím, než začne vlastní školkový program. No snad v nové školce od září to bude lepší…