30. května 2016

O popelnici a popelnici - napsal Vladimír Ježek

Na kraji zahrady u vrat do ulice stála už mnoho let obyčejná šedá popelnice. Každý týden byla nacpaná k prasknutí a nemohla dočkat, až přijedou popeláři a vysypou ji.
Jednoho dne se vedle ní objevila úplně nová, hnědá nádoba.
Šedá popelnice se zaradovala, že už nebude sama a bude se mít o odpadky s kým podělit. Postupně ji opravdu plnili méně. Bylo jí však divné, že nová sousedka si vybírá, jaký odpad přijme.
Když se jí na to zeptala,dostala povýšenou odpověď: “To je proto, že já jsem Bio specialistka! Do mě dávají hlavně posekanou trávu a ostatní zelený odpad. A protože jsem specializovaná, mám před sebou perspektivní budoucnost. Takové obyčejné šedé univerzální popelnice jako ty brzy zmizí!” Šedá popelnice byla smutná. Uvěřila, že se její čas krátí, protože už slyšela i o jiných konkurentkách - modrých, žlutých, zelených,...
Za nějaký čas se ale situace začala měnit. Do hnědé popelnice sypali stále méně trávy, často zela prázdnotou, a byla den ode dne nervóznější. Domácí si totiž koupili novou robotickou sekačku, která trávu seká často, takže zůstává v trávníku a nemusí se odvážet. Situace se stále horšila a jednoho dne hnědá popelnice ze zahrady zmizela.
A tak šedá univerzální popelnice zase stojí na kraji zahrady u vrat do ulice sama a čeká, jestli se neobjeví nějaká další specialistka, která by jí dělala společnost.


Poučení: Úzká specializace (byť na perspektivní obor) nemusí znamenat zajištěnou budoucnost.