8. dubna 2015

Stamichman a kamzík - napsal Robert Nešpor

Ilustrace Tomáš Staněk
Stamichman vyleze po ránu ze své jeskyně pod horou Srázná v rozmrzelé náladě. Bolí ho zuby a
první podzimní mrazíky mu zalézají pod vousy.
Protáhne se a pozoruje louku před jeskyní. Z lesa na ni totiž vycházejí dvě zvláštní zvířata.
„Co to je?“ diví se Stamichman. „Žiju tady už 500 let, ale něco takového jsem ještě neviděl?! Vypadá to jako koza, ale koza to není… ta šedá srst a divné zahnuté rohy.“

Náhle se neznámá zvířata rozběhnou, obratně vyskočí na skálu nad jeskyní a zmizí mezi stromy.
„Tomu musím přijít na kloub,“ řekne si Stamichman a zapomene na bolavé zuby. Popadne svou kouzelnou hůl a vyletí nad stromy. A už vidí celé stádo, jak šplhá po kamenech nad Sráznou.
„To bude snídaně,“ namíří Stamichman hůl na největší zvíře, vyšlehne blesk a starý vůdce stáda padne bez života k zemi. Stamichman se k podivné koze snese, hodí ji přes rameno a odletí s úlovkem do jeskyně. Rozdělá oheň, pak šedou kozu stáhne, obalí horskými bylinami a začne rožnit. Když je pečínka hotová, s chutí se zahryzne do kýty. Ale ouvej. Bolavými zuby nemůže tuhé šlachovité maso plné kostí vůbec ukousnout.
„Brrrr…. Tak tohle už jíst nikdy nebudu!“ odplivne si a raději zaletí do hospody na Slaměnku. Tam dostane od správce Pavla na bolavé zuby řapíkový čaj a dozví se, že ona zvláštní koza se jmenuje kamzík a nedováno ji do Jeseníků přivezli lidé ze vzdálených Alp.
Od té doby Stamichman ty podivné kozy rád pozoruje, jak obratně šplhají po svazích Srázné kolem jeho jeskyně. Už si na ně nedělá po ránu chutě, ale nechává je v klidu, aby se kamzíci mohli usadit i pod Králickým Sněžníkem.

-------------------------
Stamichman [štamichman] – každé hory mají svého patrona či strážce a na Králickém Sněžníku na Dolní Moravě panuje Stamichman. Je to horský duch, nosí kouzelnou hůl a své lidi v kraji má opravdu rád, jen jim občas provede nějakou tu lumpárnu. Jen tak, aby byla legrace. Samotné jméno Stamichman pochází z německého slova Stamm Gast [štamgast], tedy ten, kdo je někde jako doma a všichni místní ho tam znají. A Stamichman je doma na Králickém Sněžníku. Patří k němu odnepaměti.
Vybrané příběhy nalaznete na Dolní Moravě na Stamichmanově naučné stezce, která by měla spatřit světlo světa již na podzim. Příběhy budou doprovázet dřevěné sochy.