26. září 2017

Facebookové domácí štěstí - napsala Eva Sadílková

Lucie se budí do prázdného bytu. Už popáté tento týden. Ještě si na to nezvykla. A o víkendu to asi bude zase stejné. Karel už je druhý týden na služební cestě v Bruselu a jejich „malý“ Kája se v neděli odstěhoval k přítelkyni. Chce se jí trochu brečet. Ale proč, má se přece skvěle.
Převlékne se z hedvábné noční košilky do tílka a legínů. Projde z ložnice přes halu do tělocvičny. Otevře okno dokořán, zacvičí tři pozdravy slunci, pár ásán a ještě chvíli medituje. Při meditaci si uvědomí, že v tělocvična je teď skvěle nasvícená.
Chvilku hledá místo, kam nastavit samospoušť, pak se rychle přesouvá zpátky na jogínskou podložku a pózuje zády k fotoaparátu. Fotka se povedla. Vypadá přesně tak, jak potřebuje – jako že někdo vešel do tělocvičny, tak trochu ji vyrušil a všimnul si, jak jí to sluší.
Pak si dá sprchu, nanese na vlasy regenerační kůru a v županu si chystá snídani z čerstvého ovoce. Vypadá to dobře. Cvak. Další cool fotka je na světě.
To je přece krása, mít na tohle všechno čas a peníze a přitom nemuset chodit do práce. Tak si to vždycky přála a spousta kamarádek jí to závidí.
Je skvělé mít manžela, který jí tohle všechno dopřeje.
Je čas kouknout na Facebook a nahrát ty dvě ranní fotky. Chvíli přemýšlí, jaký k nim dát komentář. Pak ťuká neutrální: „Miluju tyhle rána.“
Po chvíli čekání se objevují první lajky. Za pár minut i komentář, ve který doufala: „Jé, ty se máš. Hned bych s tebou měnila.“
Pak další: „Krásná pohodička Lucinko, užívej.“
A ještě jeden: „Teda, ty jsi akční žena.“
Super, tak to splnilo účel. Tak co budu dělat dál? Zkusím zavolat Karlovi.
Nebere to.
Co třeba naplánovat nějakou dovolenou na léto?
Začne brouzdat internetem a přemýšlet, kam by se chtěla podívat. Karibik by mohl být super. Sice tam byli vloni, ale můžou jet do té severnější části. Nebo že by raději Austrálie? Je skvělé, že si může vybrat kterékoliv místo na světě... Jen je jí trochu divné, že ani při prohlížení fotek z exotických destinací pořád nepřichází ten správný pocit touhy a těšení. Asi ještě nenarazila na to pravé.
Vtom pípne esemeska:. „Luci, budu tady az do konce mesice. Promin. Moc prace. Kup si neco na sebe. Pa. Karel“
Lucie si vytáhne balíček kapesníků. S opuchýlma očima znovu otevírá facebook a přidává post: „Moji dva Kájové mě v létě vezmou do Austrálie. Skvělé překvápko. Miluju je.“
Pro jistotu přidá emotikon „uživatelka Lucie se cítí milovaně a natěšeně“. To se určitě chytne.