31. března 2024

PSANÍ DÁVÁ KŘÍDLA - VELIKONOČNÍ ZPRAVODAJ 3/2024

Milí přátelé psavci!
Přeju Vám krásné Velikonoce!

... a musím se pochlubit vším, co už jsme na jaře stihli: Autorské čtení v Hlinsku, kam nás pod záštitou místní knihovny pozvala Katka Pospíšilová. S Natašou Richterovou už desátým rokem učíme univerzitní studenty v Plzni psát scénáře pro komiksy. Inspirativní futurolog Petr Beneš natočil podcast o kurzech psaní, kde jsem mluvila nejen o umělé inteligenci, ale hlavně o naší tvůrčí bublině, ve které je mi s Vámi tak dobře. 
Hezké velikonoční čtení Vám přeje Dana



Poslechněte si vyprávění, které s Danou natočil ve svém podcastovém cyklu CZECHÁRNA náš spolužák z kurzů Petr Beneš.



Člověk naší doby

"Baví mě přemýšlet nad dopady technologických inovací nejen do světa byznysu, ale i nad tím, jak současná digitální revoluce proměňuje naše indivuální životy, zvyky a hodnoty," říká spoluzakladatel 6D Academy, která pomáhá provázet firmy i jednotlivce technologickou transformací. V podcastu s Danou se dotýká časů, kdy po Sametové revoluci dělala v redakci Mladého světa rozhovory s politiky nového i starého režimu. Dana odpovídala i na otázky lukrativnosti spisovatelského řemesla a jakou má psaní knih budoucnost v době rozmachu umělé inteligence. A také v situaci, kdy jen loni bylo v Česku vydáno 14 500 knih.



Autorské čtení v Hlinsku
Skvělé publikum žádalo nášup

Vypravili jsme se s několika kolegy z kurzů na autorské čtení do Hlinska. Prezentace textů na veřejnosti je pro psavce návyková disciplína. 
Při psaní jste totiž sami. Dlouhé, dlouhé hodiny jen sami se sebou a se svým příběhem. A když si někdo pak vaše povídky čte, vy u toho nejste. Nevíte, jestli to vůbec dočetl... Co na to říkal? Dalo mu to něco? A najednou sedíte před publikem, před vámi je živý čtenář z masa a kostí! Vidíte ho, slyšíte ho. Okamžitá reakce! Pro autora je to svátek. 
Pozvala nás Městská knihovna, kde jsme četli krátké povídky, aby publikum udrželo pozornost... Ovšem publikum v Hlinsku bylo velmi pozorné a na závěr si žádalo dokonce nášup! Tím nás úplně dostalo! 
Hlinsko, děkujeme!



Často žádáte o posudky na své rukopisy. Právě pro Vás je on-line kurz, který právě probíhá. Je v něm prostor i pro čtení úryvků z vašich chystaných knih.
Napište na info@danaemingerova.cz a přijďte se na jednu lekci zdarma podívat. 



1. ročník studentů katedry komiksu 2024
Co dělají naši lektoři 
Deset let na Západočeské univerzitě 

V roce 2014 učila Dana studenty komiksu na Fakultě designu a umění v Plzni poprvé. Postupně do projektu přizvala další lektory: Natašu Richterovou a Petra Holuba. S katedrou máme dlouhodobou spolupráci i při ilustrování našich společných knih. Letos nám ozdobí kolážemi projekt Člověk naší doby.



Nejlepší autoři dokázali postihnout člověka své doby. 
Arnošt Lustig 


               
Koláže k naší knize vznikají pod vedením výtvarnice a pedagožky z katedry komiksu Marie Kohoutové



Devadesátiny Jirky Emingera
Inspirativní jazzman má recept na stáří 

V Divadle Dobeška se konala jazzová oslava devadesátých narozenin Danina táty, kterého znáte jako klarinetovou ozdobu autorských čtení na Dobešce. Náš spolužák a dvorní kameraman Ondra Procházka mu složil inspirativní píseň, jak Jirka zvládá stáří: "Stárnutí je k hovnu, to jistě každej zná, jenže já znám frajera, ten ví, co se má. Musí tě pořád něco zajímat, mít koho objímat..." Podívejte se a dostanete vtipný návod, jak na dlouhověkost. 
Díky všem, kteří jste přišli Jirkovi popřát.



Dmitrij Strocev v Brně a v Praze
Společný zážitek s běloruským disidentem 

Při setkání s běloruským básníkem jsme si uvědomili, jak rychle národ může spadnout po nadějné, ale prohrané revoluci mezi největší "padouchy" světa. To bude posledním z témat pro chystanou společnou knihu Člověk naší doby



Starší NEWSLETTERY najdete zde nebo na hlavní liště webu www.psanipodlelustiga.