1. prosince 2023

PSANÍ DÁVÁ KŘÍDLA - ZPRAVODAJ 12/2023

Milí přátelé psavci!
Zveme Vás v pátek 1. prosince od 19 hodin na Dobešku 
 

Zpočátku se mě lidé často ptali, jestli mám mezi svými žáky opravdové spisovatele, kteří něco vydali. Ještě v roce 2018 jsem panu Šípovi v jeho Všechnopárty odpovídala, že nejde o knihy, ale aby se lidé naučili jasně a výstižně napsat svůj text tak, že ho čtenář správně pochopí... ať už jde o povídku, žádost na úřad či přesný manažerský povel. A že psaní je řemeslo jako každé jiné. Ráda ho přirovnávám k řízení auta. Kdo projde autoškolou, naučí se jezdit. Pak jsou závodníci Formule 1, to jsou ti Hemingwayové. A samozřejmě existuje pár lidí, kteří by raději neměli za volant usedat... a i tací jsou mezi psavci. Já je ale mezi svými žáky často nemám!
Krásný advent Vám přeje 
Dana Emingerová



Těšíme se na všechny v pátek 1. prosince v 19 hodin, kdy se v Divadle Dobeška koná literárně jazzový večer s autorským čtením a křtem dvou knih.

Vstupenky zakoupíte zde.







V hlavní roli Nataša a Yakeen 
Rybařící projektantka a terapeut s pohádkami

Kuchařka z rybářské chaty Nataši Richterové přináší vtipné recepty na jídla z mořských ryb, okořeněné příběhy z rybaření v Norsku. Knížka O kočkách a drápcích odráží to, co Yakeen dělá. Léčí v ní pošramocené duše dětí, které ztratily rodiče nebo zažily násilí v rodině.


Jak jsme trénovali na autorské čtení
Povinná příprava s Janou Vaňkovou

„Už to znám, je to peklo,“ zasmál se ostřílený matador Marek Bucko před povinnou lekcí přednesu povídek, „ale stojí to za to! Když člověk dobře přečte své dílko, povýší ho někam úplně jinam.“
Jana je jedinečná lektorka rétoriky. Dokáže vykřesat i z těch největších neumětelů to nejlepší. Vím, o čem mluvím. Před patnácti lety jsem byla jedním z nich. Od té doby nikdy nezapomenu, že na trému je dobré zadýchat si zhluboka do břicha a že je lepší riskovat trapas, když něco přeženu, než být na pódiu uspavačem hadů. Díky, Jani, za skvělou dlouholetou spolupráci.



Na Dobešce jsem poznala Arnošta Lustiga
Křtil mi tu literární prvotiny 

Viktor Fischl
Vyšly ve stejný den ke knižnímu veletrhu v květnu 2002. Ta první se jmenovala TÁHNE MI NA DVĚ STĚ a vyprávěla o životě se stoletým dědečkem, legionářem. Druhá DVA ŽIVOTY zaznamenávala hovory s devadesátiletým spisovatelem Viktorem Fichlem. A právě toho znal Arnošt Lustig. Přišel knížku pokřtít, a tak jsme se skamarádili. Dnes představujeme na Dobešce i prvotiny mých žáků. Od počátku kurzů Psaní podle Lustiga jich mám v knihovničce celý foch...

Knihy mých žáků - je jich hodně přes dvacet...





Předvánoční jazzové řádění
Eva Emingerová, Ruda Musil a Vláďa Strnad

Tentokrát si moje jazzová sestra Eva pozvala na Dobešku své nejlepší muzikanty. Budete koukat, jak to umí společně roztočit. Zažila jsem to na oslavě jejích kulatin v Semaforu.


Literární dílna na Loučeni bude 25.-28. ledna. 
Zbývá posledních pět míst


Pro členy KLUBU PSANÍ DÁVÁ KŘÍDLA platí do 15. prosince zvýhodněná CENA 11 000 Kč. Podmínky členství najdete v lednovém zpravodaji
O slevový kód si napište na info@danaemingerova.cz.





Co dělají naši autoři
Satya Helusová zpívala v Národním 

Opereta, muzikál či zpěvohra? Pěvecký sbor Sagitta vymyslel pro své představení Metternich nežil jako mnich novotvar muzireta. A naše spolužačka Satya Helusová se na něm podílela. Nezabývá se totiž jen keramikou, psaním či dobrodružným objížděním světa se svým mužem Yakeenem, ale i zpívá. A dotáhla to až do Národního... tedy Národního technického muzea. Tam si mezi mašinkami a modely historických vozů a letadel zahrála první milenku habsburského ministerského předsedy Metternicha, který řídil císařství v době napoleonských válek. 




Chcete svým blízkým věnovat kurz jako vánoční dárek?



Starší NEWSLETTERY najdete zde nebo na hlavní liště webu www.psanipodlelustiga.