28. června 2023

Ztratila se Aghata Christie - napsala Jarmila Meera Williams

Aghata nakonec přece vždycky prozradila, kdo byl vrah. Ale co spisovatelčin vlastní život? Co její vlastní tajemství? Údajná ztráta paměti a nikdy neprokázaná ztráta vlastní identity, která provázela její bouřlivý rozvod. Víc jak týden byla prohlášená za nezvěstnou a pátralo se po ni po celé Británii. Kdo by tušil, že na ni, úplně náhodou, narazím právě tady, v Puerto de la Cruz, na Kanárských ostrovech. 
Tedy samozřejmě, už ne na živou, ale Aghatin duch je tu skrytý dodnes. Místo, které si díky svému celoročnímu příjemnému teplému klimatu tolik oblíbila a napsala zde nejednu známou detektivku.


Tajná skrýš královny detektivek
A co teprve, když se vám poštěstí dojít k domu spisovatelčina tehdejšího pobytu právě za úplňku? Teplo, klid, přítmí a tajemná atmosféra, v dáli skřehotání orientálních ptáků. Zbývá snad už jen to známé přepadení, které naštěstí zůstává jen na papíře. Puerto de la Cruz patří k jednomu z nejbezpečnějších letovisek. Zločin tu prakticky neznají. Můžete si snadno představit, jaké to bylo sedět tu, kolem roku 1927 a psát právě zde, za okny tohoto domu, který si kdysi pronajímala, třeba právě Tajemného pana Quinna, nebo Muže z moře. Okna mají krásný výhled ze skály na moře. Dům byl tehdy ještě osamocený. Dnes je i tato část města osídlena vilami a cesta k moři lemovaná palmovím. 
Dům stojí v průčelí ulice, při pohledu od moře, a je po královně detektivek i pojmenovaná. Jednou z oblíbených cest sem je výstup po desítkách schodů, z nichž každý nese název jedné z jejich detektivek. Údajně jich bylo 52.

Sitio Garden – zahrada orchidejí
Místo, v žáru nejpříjemnější. Kdysi, sloužícího k setkávání umělců západního světa. Dnes rozlehlá zahrada, kde se vyplatí koupit si vstupné a přijít včas. Zavírá se už před siestou. Desítky zákoutí s tropickými rostlinami, vodotrysky a jezírky s cizokrajnými rybkami, které vám nabídnou tolik vítaný stín. Rostliny, které u nás známe pouze jako pokojové. V zadní části zahrady je milým překvapením kavárna, s výhledem na koloniální dům, který je od roku 1775 dodnes, v rukou výhradně anglických rodin. Pokračuje tak historie domu a k ní náležející zahrady, kde byste mohli ještě na přelomu minulého století potkat nejen naši paní Aghatu, ale také Alexandera von Humboldta, Williama Wilda či Richarda Francise Burtona.

Taoro Park
A Puerto jako na dlani. Strmý výstup na vrchol kopce vás odmění nádherným výhledem na celé Puerto de la Cruz. Místo kde lze snadno odečítat architekturu města, vlivy africké a ty moderní - evropské. Ruiny hotelu Taoro, kde v dobách Aghaty Christie bydlívala evropská smetánka a dnes opět prochází proměnou v pěti hvězdičkový hotel. Park v centru města svým extrémním vyvýšením nabízí klid od ruchu přístavu. Nespočet tropických zákoutí, vodopádů a cestiček. Jak příjemné je tu, u šálku španělské bílé kávy, s dalekým výhledem na Atlantik, přemítat nad historíí tohoto místa nebo nad vzdáleností nejbližšího kontinentu. Jak odvážné asi bylo, přilétat sem kdysi, nad rozbouřeným Atlantikem tehdy moderními hydroplány.