26. června 2023

Tři nej - napsala Hana Kotučová

Foto: Michal Bialek

Hon na čarodějnice

Mé nejmilejší místo
Kladivo na čarodějnice byl zfilmován podle skutečných událostí na panství ve Velkých Losinách. Již od 17 století podlehlo inkvizičnímu tribunálu 56 nešťastníků. 
Zámek je tichým svědectvím vykonstruovaných příběhů, procesů a mučeni. Večerní prohlídky s baterkou podtrhnou zdejší atmosféru. Neproběhla zde dosud elektrifikace.
Od zámku se procházkou kolem potůčku dostaneme k Ruční papírně, která byla založena na sklonku 16. století pány z Žerotína. Dodnes můžeme vidět výrobu ručního papíru, dokonce si to vyzkoušet.
Po únavném dni se odměníme procházkou v lázeňském parku a dopřejeme tělu lázeň v sirné koupeli.

Staromák
Nejprofláklejší místo
Žádná romantika, přesto jsou tady davy lidí. Každou celou hodinu se tady zastaví, aby byli svědky otevření okének na středověkém orloji. Ten je umístěn na jižní straně věže Staroměstské radnice. V okýnkách se pomalu ukazují apoštolové, které dělí busta anděla. Nad ním zlatý kohout oznamuje začátek představení. Na bocích jsou rozmístěné sochy, z nichž nejvíce zaujme smrtka.
Obdivuhodné je, že orloj z roku 1410 neukazuje pouze středoevropský čas. Určí nám polohu některých nebeských těles a znamení na obloze, dokonce i měsíční fáze.
Po pár minutách se hlouček rozprskne obohacený o fotografie tohoto unikátu.


Duše hor
Neznámé místo
Zdoláním kopce a vystoupáním na náměstí malé vesničky Branná, vás čeká nejen sladká odměna ve formě sněhové trubičky, ale také nádherný výhled do podhůří Jeseníků.
První zmínky se datují z roku 1282 pod názvem Goldenstein, česky Kolštejn.
Na vrcholu ční renesanční kostel Archanděla Michaela a pod ním je zámek se zříceninou hradu Kolštejn
Je na vás, zdali navštívíte Brannou na kole, pěšky a ochutnáte sýry a máslo z místní farmy, nebo využijete v zimě po lyžování zdejší wellness.



Zadání:
Napište krátký cestopisný odstavec (cca 5 vět) o místě:
1. které máte nejraději, 
2. kkteré je hodně profláklé
3. které je málo známé
3. které je velmi známé