2. června 2023

Divoká karta v balíčku života - napsal Petr Janša

Ach, nezvaný host! Vždycky se najde někdo (nebo někdy i skupina), kdo se bez varování objeví na vaší oslavě, setkání nebo dokonce u vás doma. Stejně jako moucha, která odmítá opustit místnost, i tito nezvaní hosté mají talent dát o sobě vědět a pocítit svou přítomnost. Obvykle vstupují na scénu s nepřekonatelnou sebejistotou a nechávají vás přemýšlet, zda jste to vlastně nebyli vy, kdo je zapomněl pozvat. Mají neuvěřitelnou schopnost vyčenichat dobrou zábavu na míle daleko a vrhnou se na vás, aby zkonzumovali vaše jídlo, pití a pohostinnost jako dravá smečka hyen.
Představte si to: Pečlivě jste naplánovali svou akci, ručně vybrali seznam hostů a strávili nespočet hodin vytvářením dokonalé atmosféry pro vaše setkání. Konečně jste připraveni se odvázat a vychutnat si plody své práce, když tu najednou – jsou tu! Nezvaný host stojí před vámi a usmívá se od ucha k uchu, jako by držel zlatou vstupenku do továrny na čokoládu Willyho Wonky. Jste šokováni, dokonce zděšeni, ale co můžete dělat? Představení musí pokračovat!

V tuto chvíli máte dvě možnosti: Pokusit se nezvaného hosta konfrontovat, nebo to prostě nechat plavat. Konfrontace je riskantní; koneckonců nechcete být "tím" hostitelem, který někoho vyhodí z večírku. Místo toho si nasadíte falešný úsměv a snažíte se ze situace vytěžit co nejvíce. V průběhu večera se přistihnete, že nezvaného hosta sledujete jako ostříž. Ne že byste mu nevěřili, jen má dokonalý talent ocitnout se v těch nejnevhodnějších situacích.

Může se například stát, že nezvaný host bude vašemu šéfovi vyprávět o svých "divokých dnech", což bude všem v dosahu bolestně nepříjemné. Nebo jsou to oni, kdo začnou hrát pivní pong, i když jste všem výslovně řekli, že na váš starožitný konferenční stolek je vstup zakázán. Možná je dokonce přistihnete, jak se vám dobývají do spíže pro ty nejobskurnější pochutiny a zanechávají za sebou stopu z drobků a obalů. Jako by vám vesmír poslal malého zlomyslného skřítka, aby otestoval vaši trpělivost a hostitelské schopnosti.

Když se večer chýlí ke konci a hosté pomalu odcházejí ze dveří, cítíte jedinečnou směs úlevy a rozčilení. Podařilo se vám zabránit tomu, aby nezvaný host způsobil příliš velkou spoušť, ale za jakou cenu? Vaše nervy jsou napjaté a máte pocit, že jste během několika hodin zestárli nejméně o pět let.

Ale bohužel, tento příběh o nechtěné návštěvě má i svou světlou stránku. Nezvaný host, jakkoli může být otravný, může také poskytnout zvláštní pocit jednoty mezi vašimi pozvanými hosty. Koneckonců, nic nespojí lidi tak jako společná nepříjemnost. Když se vaši přátelé shromáždí a vyprávějí si o bizarních výstupech nezvaného hosta, vzniká společný pocit kamarádství. A kdo ví? Možná se příště nezvaný host stane zábavnou historkou, kterou budete sdílet na dalších setkáních.

Takže na nezvaného hosta – skutečnou divokou kartu v balíčku života. Kéž nás i nadále učí trpělivosti, odpuštění a především tomu, jak si zachovat chladnou hlavu tváří v tvář nečekanému chaosu. Na zdraví!