20. dubna 2023

Avatar sebevědomí - napsala Andrea Dudaško (AD) s umělou inteligencí CatGTP (AI)

1) Jak vypadala spolupráce AI a AD:

AD: Ahoj, umíš napsat povídku (krátkou) ve stylu Ready player one?
AI: Ano, samozřejmě.
AD: Pěkný... může to být o holce, která je v realitě neatraktivní a chodí do virtuální reality, protože její avatar je tam velmi pohledný a atraktivní. Ona si tak zvedá sebevědomí.
AI: Samozřejmě, rád bych napsal příběh podobný tomu, co jste si přál.


"Avatar sebevědomí"

Maddie byla introvertní dívka, která měla nízké sebevědomí kvůli svému vzhledu. Většinu svého času trávila v virtuální realitě, kde mohla být kýmkoli, kým chtěla být. Její avatar byl krásný a pohledný, což jí dávalo pocit sebevědomí, který v reálném světě neměla.
Jednoho dne se Maddie rozhodla zúčastnit soutěže, ve které mohla vyhrát setkání se svým oblíbeným streamerem. Soutěž se konala v reálném světě, což pro Maddie znamenalo, že bude muset ukázat svou skutečnou tvář.
Když se Maddie setkala se streamerem, byla nervózní a cítila se velmi nejistě. Avšak streamer jí ukázal, že to, co se skrývá uvnitř, je důležitější než to, jak vypadá venku. Řekl jí, že má být hrdá na to, kým je, a že se má nechat vést svou osobností, ne svým vzhledem.
Tento moment Maddie zásadně změnil. Od té chvíle se rozhodla být sama sebou a nechat se vést svým vlastním já. Ačkoli nadále navštěvovala virtuální realitu, už ji nepotřebovala k tomu, aby si zvedla sebevědomí. Zjistila, že je krásná tak, jaká je, a to jí dalo větší sílu být sama sebou i v reálném světě.

AD: je to trochu nuda...musíme tam dát nějakou zajímavou zápletku... třeba, že Maddie jde na to setkání, ale její nízké sebevědomí ji trápí a nechce tam jít. Nakonec tam dojde a v zákulisí slyší, jak streamer komentuje, že by avatar měl mít vždycky varování, že v reálu jde o tlustošku a ošklivku. Že tahle ženská, dá-li se nazvat ženskou, má na míle daleko od toho sexy avatara.

AI: Omlouvám se, pokud předchozí verze příběhu nebyla dostatečně zajímavá. Nicméně, vaše nová nápady mohou dát příběhu nový směr a zajímavější zápletku.

Maddie se rozhodla překonat své obavy a jít na setkání se streamerem. Přestože se cítila nejistá, chtěla využít příležitosti a setkat se se svým idolem v reálném světě. Když dorazila na místo setkání, začala se třást a mít pocit, že ji všichni pozorují.
Poté, co se setkala se streamerem a strávila s ním pár minut, zaslechla Maddie, jak si streamer stěžuje na to, že někteří lidé používají atraktivní avatary, kteří vypadají jinak než v reálném světě. Maddie zaslechla, jak streamer řekl, že by měli mít varování, aby ostatní lidé věděli, že se nejedná o jejich skutečný vzhled.
Maddie se cítila zasažená a ztratila víru v sebe sama. Cítila se hloupě, že si myslela, že by se streamerovi mohla líbit, až ho uvidí v reálném světě. Přemýšlela, jestli by měla odejít a skrýt se zase za svůj avatar. Nicméně, po chvíli se rozhodla bojovat a postavit se svým nejistotám. Řekla streamerovi, že si myslí, že by se lidé neměli stydět za to, kým jsou, a že každý by měl být akceptován takový, jaký je. Streamer byl překvapen a začal se s Maddie bavit o tom, jak se lidé snaží skrýt své nedostatky a proč by se měli naučit přijmout sami sebe.
Toto setkání s streamerem nakonec Maddie posílilo a ukázalo jí, že je důležité být sama sebou a přijímat sebe samou takovou, jaká je. Maddie se vrátila do virtuální reality s novým sebevědomím a novým pohledem na svůj vlastní život.

AD: Hele napíšeme to jinak. Tohle je fakt děsná nuda. Co takhle: Maddie je vlastně hrozně chytrá... spřátelí se s nějakou partičkou a ti využijí její vědomosti k nějaké krádeži v realitě. kamarádka ji poradí, že má jít na policii, ale Maddie nechce, protože se stydí za to jak vypadá. Nechce jít a potkat se s lidmi ani na policejní stanici. Tak se vlastně uvrhne do nekonečného domácího vězení.

AI: Rozumím. Tak tedy,

Maddie se opravdu cítí nejistá kvůli svému vzhledu a je to důvod, proč se utápí do virtuální reality. V této virtuální realitě se stane součástí malé skupiny lidí, kteří se schází pravidelně v rámci hry.
Jednoho dne ji jeden z přátel z této skupiny požádá, aby mu pomohla ukrást digitální artefakt z virtuálního muzea, který je hodnotný téměř jako diamant. Maddie se na první pohled zdá jako ideální kandidátka, protože má vynikající znalosti digitálních systémů a umí proniknout do zabezpečených sítí.
I když Maddie původně váhala, nakonec se nechá přemluvit a zapojí se do plánu. Když ale plán začíná být nebezpečný a Maddie zjistí, že jsou vystaveni riziku, uvědomí si, že to nebyla nejlepší volba. Když se pak stane, že se jednomu z jejích přátel podaří ukrást artefakt, Maddie se rozhodne, že musí něco udělat, aby se situace vyřešila.
Maddieho kamarádka ji nabádá, aby se svěřila policii, ale Maddie si uvědomuje, že se stydí za svůj vzhled a nechce jít na policejní stanici. Proto se rozhodne ukončit to sama. Nakonec se jí podaří vykrást digitální artefakt ze svého přítele a vrátit ho do muzea. Tím Maddie dokáže, že má sílu a odvahu překonat své obavy a bojovat proti svým problémům.

AD: super.. a ted tam dej nějaký dialog, jak ten zloděj lanaří Maddie ať mu pomůže, jak jí lichotí a přemlouvá... Šlo by to, prosim?

AI: "Potřebuju tvou pomoc, je to takový riskantní projekt. Ale s tvýma schopnostma bychom to mohli zvládnout. Co ty na to?" začal hojně lichotit.
"Jaký projekt?" zeptala se Maddie skepticky.
"Králíkovej kšeft," odpověděl záhadně. "Je to zlato, kdybychom to ukradli, mohli bychom si koupit cokoliv, o co bychom stáli."
"To zní nebezpečně," namítla Maddie, ale už cítila, že ji to zajímá.
"Ano, ale my dva spolu to zvládneme. Kromě toho, já bych tě nikdy nepustil do nebezpečí," pokračoval s lichocením.
Maddie váhala. Na jedné straně to byl risk, na druhé straně by si mohla konečně koupit novou virtuální identitu a nebýt odsouzená k věčnému útěku před reálným světem.
"OK, jdu do toho," souhlasila nakonec Maddie.

AD: potřebuju trochu pomoc... Maddie věří, že je virtuální realitě a že krade ve virtuální realitě. Ale vlastně je to v reálu. Jak to ona může poznat, že je to v reálu? Já nejsem technický tip, tak to nevim.

AI: To je dobrá otázka. Rozlišení mezi virtuální a reálnou realitou může být obtížné a závisí to na mnoha faktorech, jako jsou kvalita grafiky, haptické vjemy, zvukové efekty, interakce s objekty a další.
V případě, že se Maddie domnívá, že krade v virtuální realitě, ale ve skutečnosti to dělá v reálné realitě, může to poznat například tím, že objeví rozdíly mezi tím, co se děje v jejím virtuálním prostředí a tím, co se děje v reálném světě. Například může zjistit, že nějaké předměty, které si vzala v virtuální realitě, nemá ve skutečnosti doma. Nebo může zaregistrovat nějaké zvukové nebo haptické vjemy, které neodpovídají tomu, co by měla slyšet nebo cítit v virtuální realitě.
Je ale třeba brát v úvahu, že virtuální realita může být velmi realistická a pokud je používána správně, může být obtížné rozlišit mezi virtuální a reálnou realitou.

AD: super, tak pro mne prosím zformuluj, že najednou má pocit, že to není virtuální realita….

… no a takto jsme si povídali a tvořili spolu povídku až vznikla ta, která je napsaná níže. J

------------------------------------

2) Finální povídka:
(Zeleně je psáno to, co vygenerovala AI).


Avatar sebevědomí

Každá žena si někdy připadá neatraktivní. Nestihne si umýt vlasy, oholit nohy, někdy make up nezakryje nedokonalosti na 100%. Malá skvrnka na kráse dokáže zcela nabourat sebevědomí každé ženy a dívky. Dokáží si připadat nepatřičně, nevhodně, nedůstojně i hloupě kvůli vadě na kráse. Teď to vynásob tisícem a máš to, jak se Maddie cítí každý den. Nesnáší se. Nesnáší svůj obličej, řídké vlasy a tlusté tělo. Nespletl se bůh a nedal jí tělo mrože místo těla člověka?
Co bůh nenadělil Maddie na vzhledu to jí přidal na inteligenci. Maddie je takový menší matematický génius. Ukázalo se to už v ranném dětství. Rodiče byli nadšeni a doufali, že inteligence a nadání ji zajistí pěkný život a hezkou práci. Ale pohádka o Ošklivém káčátku se nekonala. Navzdory svým schopnostem, inteligenci a vědomostem, Maddie nemám ani práci snů. Ano, pracuje v IT security a šéf se cenní jejích znalostí i jejího nasazení a ochoty pracovat i v čase, kdy jiní reptají, že mají osobní život. A ano, má v práci určité výhody jako je práce z domu, což jí přišlo vhod, protože setkávání s lidmi opravdu nesnáší. Ale třeba možnost, že by byla povýšena na manažera absolutně nepřipadá do úvahy.
Jediné místo, kde se Maddie cítí sebevědomá a přitažlivá, je virtuální realita. Tady může být kýmkoli chce, může mít dokonalý vzhled a být obklopena přáteli.
Ve virtuální realitě, ve VR, je Maddie jako ryba ve vodě. Je zábavná a flirtuje jako pornohvězda. Srší vtipem a má vždy trefný koment ke každé situaci.
Jako každý večer i dnes se Maddie připojuje do VR. Jak se připojila naplnil jí ten neodolatelný pocit... je krásná. Nemůže odtrhnout oči od sebe sama. Teda od svého Avatara. Štíhlá. Pružné tělo. Hladká kůže. Světlé vlasy. Husté. Děsně husté. A sexy tetování nad kotníkem. Zálibně si prohlíží Avatara a je vlastně i trochu vzrušená.
"Hey, Maddie, posloucháš mě?" ozval se hlas v jejích sluchátkách.
"Mhm, co je?" odpověděla Maddie neochotně.
"Potřebuju tvou pomoc, je to takový riskantní projekt. Ale s tvýma schopnostma bychom to mohli zvládnout. Co ty na to?" začal hojně lichotit.
"Jaký projekt?" zeptala se Maddie skepticky.
"Králíkovej kšeft," odpověděl záhadně. "Je to zlato, kdybychom to ukradli, mohli bychom si koupit cokoliv, o co bychom stáli."
"To zní nebezpečně," namítla Maddie, ale už cítila, že ji to zajímá.
"Ano, ale my dva spolu to zvládneme. Kromě toho, já bych tě nikdy nepustil do nebezpečí," pokračoval s lichocením.
Maddie váhala. Na jedné straně to byl risk, na druhé straně by si mohla konečně vitunit svoji virtuální identitu a nebýt odsouzená k věčnému odklikávání reklamních příspěvků.
"OK, jdu do toho," souhlasila nakonec Maddie.

Frank, sexy hlas ze sluchátka a její komplic z VR jí pozval do nového levlu. Vypadá to ještě víc reálně než její úroveň, kterou si může dovolit. Ano, vypadá to tak reálně. Tak krásně. Hned se pustí do prvního questu. Prolomit tohle zabezpečení je dost oříšek, na to, že je to první quest je to dost zabíračka. Questy v jejím levelu jsou mnohem jednodušší.
Po pár hodinách prorážení hesel a zabezpečení, kdy jí adrenalin stoupá a srdce buší o sto šest, se jí najednou něco nezdá. Je to opravdu krádež jen ve Ve-eR-Ku? Co to teď v kódu probliklo? Nenechá se rozhodit. Jóoo. Mají to. Ale Maddie nemá moc dobrý pocit. Frank jí jen pošle smilíka na VR telefon a zmizí. To bylo divný…proč s ní neflirtoval? Proč nezůstal oslavovat?
Frank se ozval až za několik dní: „Ahoj Maddie, jak se máš?“
„Ahoj, no... trochu podivně“, přiznala mu.
„Co se děje?“
„No, poslední dobou mi připadá, že to tady není jenom ve virtuální realitě,“ neví, jak popsat svoje pochybnosti Maddie.
„Cože? Co tím myslíš?“
„Prostě, že ta krádeže... víš, že se stejná stala v reálu? Mám pocit, že to nebyla jenom hra, ale že jsme něco vykradli opravdu.“
„Maddie, neblbni. To je přece nesmysl. Všechno jsme dělali ve virtuální realitě, jasně? Tady jsou zákony jiné, všechno je jenom virtuální.“
„Ale já mám takový divný pocit... jako by to bylo skutečné.“
„Maddie, ber to jako úspěch. Přišli jsme k věcem, které stojí za to a vydělali jsme pěkný balík. Co je na tom špatného?“
„Já nevím... prostě se mi to zdá nebezpečné. Asi bychom měli s někým promluvit…“
Frank zmizí. Bez rozloučení.
V tom se jí zatají dech… Dostane zprávu, jen kratičkou, ale po jejím přečtení jí vrhknou slzy do očí. Krádež byla opravdová a Frank to šikovně nahrál na ni. A má důkaz.
Maddie je z Frankova podrazu v šoku, ale její bystrý mozek ji podpoří. Jako by v hlavě slyšela rozkazy „nesesypat se“ „jít na policii“ „podat svědectví, než to na mne hodí Frnak“. Obuje si boty a jako ve snu sahá po kabátě. Ano, je jen jediná možnost jak se snad zachránit z megaprůseru. Nahlásí ho na policii a vše vysvětlí a snad, když bude spolupracovat se z toho nějak dostane. Letmým pohledem zavadí o svůj obraz v zrcadle v předsíni. Je to jediné zrcadlo v bytě. A nechá kabát zase viset… je přece hnusná. Takováhle stvůra nemůže jít na ulici. Styděla by se na policii dojít a s někým mluvit. Obraz v zrcadle jí nemilosrdně vrátil do drsné reality. Ona přece nikam nechodí. A s nikým nemluví.


Dobrý den,
posílám povídku na téma Člověk naší doby, kterou jsem napsala společně s umělou inteligencí. Proto jsem pro inspiraci nechala i můj dialog s umělou inteligencí a pár jejích nápadů. V první části tedy je, jak povídka ve spolupráci s AI vznikala a ve druhé části je povídka.
Vzhledem k tématu první lekce mi přišlo fajn demonstrovat AI v "akci" :)
Andrea Dudaško