27. března 2023

O čem bude moje kniha s názvem MÉ LÁSKY - napsal Jiří Wilson Němec

Na pozadí konkrétních prostředí života v znovu osídlovaných Sudetech a prostředí učitelské rodiny sledujeme vyprávění dvanáctiletého (později patnáctiletého až osmnáctiletého) kluka o životě kolem a jeho osobním vývoji v něm.

Zadání:
A. napiště jednu větu, o čemu bude Vaše kniha
B. tuto větu rozšířte na deset vět, včetně konce
C. na hlavního hrdinu vymyslete 5-10 věcí, které by ho přivedli do průšvihu


Místo vlastního doporučení předávám recenzi bývalého ředitele Moravského divadla Olomouc a také Českého rozhlasu Olomouc Mgr. Pavla Hekely: Nepíšu často recenze na knihy, mnohem raději knihy čtu. K tomuto textu se rád vracím a to je asi nejlepší vysvědčení. Víc bych ani psát nemusel. Ale asi si zaslouží vysvětlit proč a doporučit ji. Na první pohled by se mohlo zdát, že se jedná o namátkovou vzpomínkovou sérii příběhů z mládí a dospívání člověka, který je prožil v učitelské rodině v dosídlovaném pohraničí Sudet na počátku šedesátých let minulého století s pokračováním do počátku let sedmdesátých. 
Jakkoli je rozdělena na jednotlivé, zdánlivě samostatné kapitoly, působí celá kniha (vlastně životní příběh) neobyčejně kompaktním dojmem a podává – kromě zábavného poslání – i výpověď o autorovi, který žil (respektive žije) svůj život autenticky a bez přetvářky.
Čtenář nemusí mít v oblibě styl a způsob života v knize popisovaný, může se smát jiným věcem a věřit jiným zásadám než autor, ale neupře mu opravdovost. V tom je možná nejsilnější poselství knihy.
Jako někdejší ředitel Českého rozhlasu Olomouc, jsem rád s autorem navázal spolupráci a jeho vzpomínky MÉ LÁSKY, jsem zařadil do rozhlasového cyklu POČTENÍČKO. Titul by si ovšem zasloužil něco víc…


C. PRŮŠVIHY HLAVNÍHO HRDINY
1. Ve svých deseti letech opije sebe a své mladší bratry
2. Utratí za sladkosti peníze určené na víkendový nákup
3. Neustále likviduje kalhoty a matka je z toho zoufalá
4. Špatnou radou způsobí požár stanu kamarádů se spacáky a ostatním vybavením
5. Znehodnotí cennou sbírku známek
6. Svými chybami v jednání zavdá důvod své dívce k rozchodu



Stanovisko nakladatele:
Je to takové milé rodinné vyprávění, které by se hodilo do regionálních novin nebo rozhlasu. Doporučil bych oslovit i nějaké oblastní nakladatelství. 
Velké nakladatelské korporáty upřednostňují romány.