11. února 2023

KAŽDÝ ZAČÁTEK ROMANCE JE TĚŽKÝ - NAPSALA EVA SVOBODOVÁ

To nedáš, zavrtěl pochybovačně hlavou Matěj, když vylézali z bazénu.
Nech ho, stejně se chce blejsknout před tou buchtou. Tak ať se předvede, frajer. Ale spíš se podělá a k tomu v přímém přenosu před ní, předpovídal Robin.Ale Filip už je neposlouchal. Furiantsky stoupal po schůdkách na skokanskou věž. S rostoucí výškou jeho kroky zpomalovaly. Panebože! To je fakt hodně vysoko. Křečovitě se držel zábradlí a bojácně se rozhlížel. Z kluků viděl dole už jen tmavé hlavy. Opalující se lidé shora vypadali jako panenky rozházené po trávníku podložené barevnými kapesníky.
Se sebezapřením vylezl až na poslední podlaží. Tady teda fouká! Cítil, jak mokré tělo pokrývá husí kůže. Nejistě kráčel ke kraji. Ježiš.
To mám jako trefit ten malý čtvereček s vodou? Hypnotizoval loužičku dole a nevěřil, že je to možné. Rozum mu napovídal, že to musí vyjít, přece je to vypočítané. Ale bázeň v něm hlodala: co když se nějak blbě vychýlím?
Kouknul k hraně vedlejšího bazénu, kde si vsedě máchala nohy Eliška. Opálená postavička v miniaturním plavkách vypadala i odtud z výšky prostě senzačně. Právě si něco povídala s kamarádkami a smála se na celé kolo. Filip zaváhal. Všimne si mě vůbec? Uvidí to strašné harakiri, co se tady chystám spáchat, jen kvůli ní, abych pro ni přestal být neviditelný?
Vtom Eliška pohodila svojí krásnou kudrnatou hlavou a obličej otočila směrem vzhůru.
Vidí mě, zajásal Filip. V téže sekundě mu ovšem došlo, že teď je ten okamžik. Teď opravdu musí, pokud ho má Eliška začít registrovat.
Přikročil na samý okraj. Pak se nadechl a skočil.


Zadání:
Zahrajete si na Johna Irvinga. O tomto americkém spisovateli je známo, že nejprve vymyslí poslední větu a pak na ní už do konce psaní "zbytku knihy" nic nemění. Poslední věta je první, co ho napadne. A to bude vaším úkolem. Vytvořte krátký příběh, který končí skokem (z letadla, z mostu, do neznáma, do vody, do ohně, do vztahu...)