19. srpna 2022

POPRAVA - napsala HANA TUČKOVÁ

Žena stojí v setmělé uličce a v ruce drží nůž. Rozhlíží se v tichu, jen nohy čvachtají v promočených důchodkách. Měla jsem to udělat už odpoledne, neměla jsem to odkládat. Nechtělo se mi do toho. Vždyť jsem ho vlastně měla ráda. Byl krásnej. Už byl můj třetí, ale co naplat. Nejdřív miláček, ale pak začal ohrožovat děti. To bych si neodpustila, kdyby některému ublížil.
Zmetek nevděčnej, vyškub’ se mi, měl sílu, vždyť se tu měl jak prase v žitě. Ale někdo zas nechal otevřený dveře ze dvorka a on mi utek’. Teď tu stojím v zakrvácený zástěře. Ještě mě tu někdo uvidí. Musím ho dodělat, běhá tu s napůl podřízlou hlavou.
„No, zaplať pánbů, už jsi dolítal,“ sklání se nad mrtvolou. „Promiň, nechtěla jsem tě trápit, seš můj první nepovedenej. Vždycky jsem to zvládla napoprvé.“
Zvedla kohouta ze země, vrátila se do dvora, pečlivě zavřela dveře a ponořila ho do kádě s horkou vodou. Pak usedla na lavici a dala se do škubání. Z původně bílého krasavce, na kterého byla pyšná, se během chvilky stal kus masa na vývar.
„Nevadí, koupím si čtvrtýho.“




Zadání
Představte si úvodní scénu: Žena stojí v noci v uličce v dešti a v ruce drží nůž.
Pak si, aniž byste o tom příliš přemýšleli, zkuste představit hned další věc, která se stane, pak další a další. A zkuste napsat celý příběh. Jak to dopadne, je jen na vás. Nebojte se použít všechny cihličky a třeba i esence. Nebojte se zapojit například i nějakého ducha... Fantazii se meze nekladou!

Proč to cvičíme: Naše příběhy mohou začínat v různé časové fázi.
1. Začínáme vyprávění od začátku, postupujeme chronologicky až k vyvrcholení a závěru.
2. Začínáme od konce a vracíme se na počátek věcí, kdy se objasní, proč to dopadlo, jak to dopadlo...(často v detektivkách)
3. Příběh začneme uprostřed. V bodě, kdy děj už probíhá. Vybereme nejdramatičtější okamžik, kdy začít.
(Pozn.: Shakespeare mohl Hamleta začít pohřbem Hamletova otce nebo následným sňatkem Hamletovy matky se strýcem Poloniem, ale rozhodl se otevřít to okamžikem, který s největší pravděpodobností přiměl Hamleta přehodnotit nedávné události. Okamžikem, kdy na scénu vstupuje duch jeho otce, který se dožaduje pomsty.)