25. srpna 2022

Literární esence - napsali Vojta Polák a Anežka Strnadová

Obraz
(krásné)
Špička štětce se dotkne nejprve palety, pak barvu přenese na bílé plátno. Slunce na něj dopadá přes zelené listí lípy a on, celou myslí zabrán do činnosti, přenáší na tkaninu letní výjev plný motýlů před sebou.
Anežka Strnadová



Úkol: 
Napište pár řádek, kde vystihnete, co je veselé, smutné, krásné, ošklivé - učíme se literární cihly. Veselé nás musí rozesmát (žádné "někde byla sranda a to jsme se nasmáli..." - smát se musí čtenář), smutné rozplakat. Zároveň se učíme, co je krásné a co je ošklivé (občas potřebuješ pěkně hnusného hrdinu...) 


Upalte ji
(hnusné)
,,Ano, proklela jsem vaši krávu, aby dávala jen zkažené mléko. Ano, o úplňku jsem nahá tančila s ďáblem a chtěla po něm, aby se farářovo dítě utopilo ve studni.” Nechtěla říkat tyto lži, ale myslela si, že přiznání ji - na rozdíl od její matky - zachrání před upálením na hranici.
Anežka Strnadová

Nemohla to vydržet
(smutné)
Dvacátý narozeniny si užije. Podruhý v životě kulatiny, byla rozhodnutá z toho dne vytěžit maximum. Vždyť patří jenom jí! Oslava má bejt až večer, zatím stihne odpovědět na pár přáníček, která jí během dopoledne přišla do zprávy.
Kolem oběda zvoní telefon. Máma! Jasně, že to nemohla do oslavy vydržet a chce jí popřát už teď, klasika. Se smíchem a pocitem štěstí v hrudi bere telefon.
,,Táta zemřel."
,,Co?"
,,Přijeď, prosím."
A ticho. Občas něčím přerušené ticho trvalo od této chvíle až do konce jejího života.
Anežka Strnadová

Noste brýle, děti!

(veselé)
Jiří si myslel, že do obchodu si brýle brát nemusí. Prostě nakoupí a hotovo, ne? Rajčata, olej, těstoviny, zubní pasta, prací prášek, zaplatit a rychle domů. Doma vyskládat jednotlivé položky nákupu tam, kam patří, a zapnout večerní zprávy. Po hodině je vypnout, sport je nuda a na počasí se kouká ráno.
Jiří vstává brzo, musí jít i brzo spát! Vysprchovat, vyčistit zuby. Vyčistit zuby?! Brzký spánek se nekoná. Místo do postele vyráží Jiří na zubní pohotovost. Poučení? Berte si, děti, do obchodu brýle - aby se vám nestalo, že místo zubní pasty koupíte, byť kvalitní, vteřinové lepidlo.
Anežka Strnadová




V přírodě
(krásné)
Ležím na kopci pokrytém měkkou travnatou peřinou. Vnímám kolem sebe vůni pestře zbarvených květin. Poslouchám cvrčky skrývající se ve stéblech trávy. Ale nejlepší je pohled na pomalu plynoucí mraky díky, kterým mám pocit jako by se na chvíli zastavil čas.
Vojta Polák


Nežer to!
(hnusné)
Sedíme večer u stolu na zahradě a jíme palačinky. Babiččina fenka si s velkým apetitem pomlaskává nad kuřecími játry s granulemi. V tu ránu, ale celý obsah misky vyvrhne ze svých útrob na trávník a znovu si začne pochutnávat nad tou smradlavou nestrávenou hromádkou večeře.
Vojta Polák