2. června 2022

Hodina v životě etipského náčelníka Hamarů - napsala Bohuna Kopřivová

Tak mám konečně klid, ženy, muži i děti jsou na poli...
Ale kdo to přichází? To je přeci můj přítel Miki a vede s sebou další tři lidi. 
"Nazdar Miki, to je už dlouho, co jsme se neviděli, a co to máš za doprovod?"
"To jsou mí přátelé, cestovatelé, kterým ukazuji krásy Etiopie."
"Vítám vás všechny, pojďte se posadit, ukážu vám, jak tu žijeme. A co ty, Miki, co je u tobe nového? Máš stále jen jednu manželku?"
"Jojo."
"No, to já mám alespoň dvě, i když třetí bych si taky mohl ještě pořídit. A tahleta blonďatá žena, co máš s sebou, by se mi docela líbila. Je fakt pěkná a každý by mi ji záviděl. Taky bych jí postavil dům...."
Obrací se na mě: "Tak pojdte se podávat, zde je dům mojí první ženy, zde druhé a vám bych taky postvil stejný."
Odmítám nabídku, i když mě těší, že mě náčelník chce. Sice nevím, jak bych vařila v chatrči na ohni a spala na zemi, ale on je to zde velevážený muž. Je náčelníkem několika kmenů.
Chová se k nám moc hezky, a když mu na odchodu dáme lahev s vodou, hned říká, že to bude dárek pro manželku. Ale má dvě, a tak mu ještě jednu přidáváme.
Je opravdu šťastný a my s ním. Je až dojemené, jak o obě manželky pečuje.



ZADÁNÍ: Vyberte si postavu a popište asi hodinu v životě této postavy. Nevybírejte si hodinu, kdy se postavě stalo něco významného, když například spáchala vraždu nebo se zamilovala. Místo toho si vyberte jednu běžnou hodinu v životě člověka, kde se nic zvlášť důležitého neděje. Ale snažte se o této osobě popsat co nejvíce podrobností, včetně vzpomínek nebo flashbacků, které vyprovokovala například vůně nebo zaslechnutá poznámka, písnička… (Omezením časového úseku - jedna hodina - získáte strukturu, která se nespoléhá na zápletku, ale pokud zahrnete významné detaily, můžete být příjemně překvapeni, kolik toho o postavě můžete získat.)