17. března 2022

Noc v lese - napsala Veronika Štětková

Šmátrala jsem zpocenými dlaněmi podél plotu tam, kde jsem si odpoledne připravila průlez. Do Žofínského pralesa v Novohradských horách je bez průvodce vstup zakázán. „Au“, surová prkna škrábala a třísky lezly pod nehty. Dírou v plotě jsem se i s batohem protáhla a odkrokovala to mezi stromy s rukama nataženýma před sebou. Kůru buků jsem hladila s lačností, kterou nikdo neviděl.

Sedla jsem si na volném prostranství, mech pod zadkem, černé nebe nad hlavou. „Nádech, výdech, to dáš, Ver!“ dnešní noc je výzvou. Vlezla jsem do spacáku a nasávala vůni hlíny u mého obličeje. „Jak asi chutná?“ olízla jsem slané rty a přemýšlela, co si dám ráno k snídani. U hlavy mi bzučel komár, chvíli zkoušel, kdo z koho. Jeho drobné tělíčko mezi mými prsty jen mlasklo.

Probudilo mě dunění země podobné padajícímu kamení. „Ale ne“, divočáci přišli na večeři. Doufala jsem, že brzy odejdou, ale zvuky se přibližovaly. Vysoukala jsem se ze spacáku a rychle ho nacpala do batohu. Boty jsem vzala do ruky a tiše se vydala na opačnou stranu než hodující. Ušla jsem sotva pár metrů. „Sakra!“ sykla jsem do noci a kousla se do rtu, až hořkosladká políbila mé zuby. Stála jsem po kolena v rochništi s teplým mazlavým blátem mezi prsty.

„To nic, holka. Ráno to odrolíš!“