5. prosince 2022

Zpěváci pro radost – napsala Hana Novotná

„Zpívat se naučí každý,“ říká Dana Houdková. „I ti, co si myslí, že to neumí.“
Přesvědčit jste se o tom mohli na vánočním koncertě sborů AsiHlasy a TakyHlasy.
V evangelickém kostele v Korunní ulici v Praze na Vinohradech se sešli sboristé z AsiHlasů a TakyHlasů, aby potěšili diváky melodiemi v aranžmá písničkářky a sbormistryně Dany Houdkové. Dana vede kurzy zpívání pro nezpěváky a říká: „Věřím, že když zpíváte srdcem, jde to samo. A moje poslání je ukazovat lidem, jak na to.“ Amatérští zpěváci z obou sborů jsou důkazem, že se jí poslání daří. Nespojuje je profese, zájmy nebo věk, ale radost z toho, co dokázali.
Jako první vystoupily TakyHlasy s repertoárem složeným hlavně ze známých písniček, jako jsou Dvě báby nebo Bim bam od Spirituál kvintetu, Sbohem, galánečko od Vlasty Redla nebo Tisíc andělů od Čechomoru. Pokud se někteří diváci divili, proč dostali společně s programem text k Pramínku vlasů od Jiřího Suchého, zjistili to v závěru vystoupení TakyHlasů, kdy si mohli zazpívat společně se sborem.
Repertoár AsiHlasů byl z větší části postavený na skladbách zahraničních autorů, k nimž Dana složila vlastní texty. 
Speciální zážitek přinesla divákům interpretace Hory od Radúzy, kterou sbor přednesl v temné kapli osvětlené jen svíčkami v rukou zpěváků. Osmihlasy doprovázené Daninou kytarou odměnili diváci pořádným potleskem. Závěrečnou píseň Jednou to pomine z repertoáru Radúzy si zazpívaly oba sbory společně.
Snad si i diváci, kteří na rozdíl od minulých let obsadili jen polovinu míst v lavicích kostela, řekli, že jednou to pomine, a za rok se zde budou moci sejít již bez roušek a potvrzení o očkování.