9. prosince 2021

Psaní dává křídla - VÁNOČNÍ ZPRAVODAJ 12/2021

Milí přátelé psavci,

jsem pyšná na to, že máte toleranci pod kůží. Život celé planety se v poslední době mění, jak jsme si nikdy neuměli přestavit. Ve společnosti už nás nerozdělují jen politické názory, ale také přístupy k očkování, k různým omezením... Přes to všechno na kurzech tvůrčího Psaní podle Lustiga spolu rádi tvoříme dál a jsme schopni se respektovat. Stejně jako v hodnocení literárních děl si umíme říkat do očí, co si upřímně myslíme, a při tom se obohacovat. 
Naučili jsme se nejen kultivovaně přijímat a dávat zpětnou vazbu, ale přirozeně vnímat, že jsme každý jiný, protože nás formují jiné životní zkušenosti. Tím jsme si vytvořili vzácné společenství, které nás v těžkých časech může podržet. 
Přeju Vám krásné svátky 
Dana 




PSANÍ PODLE LUSTIGA MŮŽE BÝT HEZKÝ VÁNOČNÍ DÁREK.


Tradiční literární večer v Divadle Dobeška - Fotografie Monika Dvořáková



Duši nespoutáš

Dřímající hrom
Známý plicní chirurg Pavel Pafko, architekt a herec David Vávra, klavírní virtuoska Veronika Böhmová, jazzová zpěvačka Eva Emingerová... To byli spolu s autory knih a povídek hlavní postavy slavnostního křtu knih DUŠI NESPOUTÁŠ a JAK MĚ PŘIPRVIL O PANENSTVÍ DŘÍMAJÍCÍ HROM.


KNÍŽKY S PODPISY AUTORŮ ZDE.

Psali o nás v tisku - Právo 1. prosince 2021



Arnošt by se smál
Tradiční předvánoční večer na Dobešce

"Uděláme si to hezký... i bez lidí," zahájila autorské čtení svých žáků Dana. 
Nemohli tu být všichni, protože neměli Tečku, měli covid nebo jiné omluvenky. Na každého platícího diváka jsme proto čekali jako na Godota... 
Přesto to byl po roční vynucené pauze prima komorní čtecí večer. 
Navíc si myslím, že Arnošt nás shora všechny sledoval. A třeba se i zasmál. Více zde.
Anna Vocelová




Loučeň pro super-pokročilé se bude konat 24.-27. března

Novinkou bude scénáristická dílna s hercem a režisérem Milanem Šteindlerem.

 Máme "pouze" 20 míst, a tak se neváhejte včas přihlásit




Nataša s Danou SAMY DOMA?
Ne, spolu v televizi

Představily v televizním přadu SAMA DOMA kurzy tvůrčího Psaní podle Lustiga a knihy, které z literárních dílen v uplynulém roce vzešly. Už neučí jen Dana, ale úspěšně vede dlouhdobé kurzy nejen Nataša, víkendové semináře obnovila Klára Dvořáková a se studenty a dětmi si báječně rozumí Šimon Pravda.


Tvůrčí skupina Rozmazlení v divadle Semafor s jazzovými legendami


Nataša, Yakeen a Bořek četli své povídky na legendárních prknech, která znamenají Semafor.  Byli jsme hosty Jazzového štrůdlu Evy Emingerové.





Eva Emingerová vydává nové CD SMILE
S mámou si rád zazpívá Pepa Dostál, čtyřnásobný olympijský medailista

Zpívat mě baví, i když s mamkou to bylo vždycky těžký, protože to prostě umí líp než já 🤦🏽‍♂️😊. Na její nový cédo SMILE se dost těším a rád bych, kdybyste mamku podpořili na Hithitu i Vy! Bezva dárek na Vánoce. 
Josef Dostál

PS. Za ségru se přimlouvám i já... Dana



Kurz psaní podle National Geographic

Jako dlouholetá editorka a reportérka české edice časopisu National Geographic vypisuji tento seminář jen párkrát do roka. Nejbližší termin je 8.-9. ledna. Domáci úkol pro začátečníky má však opět znaky Lustigovské pasti na začátečníky - téma MŮJ NEJAZAJÍMAVĚŠJÍ ZÁŽITEK Z CEST. Chyták spočívá v tom, že Vaše vyprávění musí být zajímavé hlavně pro čtenáře.



7.  prosince 2021 Maiselova synagoga: Vzpomínkový večer na Arnošta Lustiga



Na prosincový vzpomínkový večer k nedožitým 95. narozeninám Arnošta Lustiga v Meiselově synagoze přišla vyprávět o bratrovi i jeho o dva roky starší sestra Hana.




Libeňský rodák Arnošt Lustig

Tak se jmenuje výstava v Centru historie a kultury „Libeňský svět“, otevřená do konce roku. 
Vernisáže se zúčastnila Eva, Arnoštova dcera, a v dnešní době nezvykle velký počet příznivců. Dokládá to, jak mnoho lidí „náš Arnošt“ oslovil. Vzpomínáme na něj s láskou a pokorou. 
Bohuna Kopřivová




KRÁSNÉ VÁNOCE





Starší NEWSLETTERY najdete na hlavní liště webu www.psanipodlelustiga.