4. listopadu 2021

PSANÍ DÁVÁ KŘÍDLA - ZPRAVODAJ 11/2021

Kmotrem Dřímajícího hroma bude
 režisér a herec Milan Šteindler


Milí přátelé,
Divadlo Dobeška je druhým domovem psavců. Učil tu spisovatel Arnošt Lustig a právě tady se tradičně před Vánocemi scházíme na velké literární slavnosti. Během autorského čtení pokřtíme dvě knihy: povídkovou sbírku tvůrčí skupiny Rozmazlení s kolážemi Davida Vávry a knížku o spisovatelském snu vozíčkáře Martina Tomáška s ilustracemi studentů Fakulty designu a umění v Plzni. Kmotry budou profesor Pavel Pafko a herec Milan Šteindler (brzy povede i scénáristický workshop). 
Večer doprovodí jazzové písničky Evy Emingerové a vystoupení klavíristky Veroniky Böhmové.
Těším se na Vás!!
Dana




VSTUPENKY ZDE

Autorské čtení v Divadle Dobeška se bude konat 26. listopadu od 19 hodin. V první části večera pokřtíme knihy Jak mě připravil o panenství dřímající hrom a Duši nespoutáš. Po přestávce si poslechnete další příběhy účastníků stávajících kurzů.




Dřímající hrom
Literární skupina Rozmazlení
Rozmazlení a statečný vozíčkář 
Křest dvou knih z naší literární dílny

Povídkovou sbírku JAK MĚ PŘIPRAVIL O PANENSTVÍ DŘÍMAJÍCÍ HROM stvořili tři autorky a tři autoři tvůrčí skupiny Rozmazlení - Dana Emingerová, Monika Hodáčová, Nataša Richterová, Bořivoj Beránek, Yakeen J. Helus a Miroslav Tichý. 
Duši nespoutášOriginálními kolážemi povídky doprovodil renesanční umělec Davida Vávra, architekt a herec divadla Sklep.
Knížku DUŠI NESPOUSTÁŠ napsal se svou učitelkou Martin Tomášek, který má ochrnuté všechny čtyři končetiny. Píše na počítači jedním prstem s pomocí programu na dokončování slov. Chce se stát spisovatelem a v tom mu pomáhá Dana Emingerová. Jeho příběh krásně ilustrovali její studenti z Fakulty designu a umění Jaroslava Sutnara v Plzni. 



„Z Rozmazlených se vyklubala parta, jakou by člověk asi jinde hned tak nenašel. Na kurzu se učili nejen psát, ale také chápat city, pocity, názory, vášně i myšlenky lidí, s nimiž je pojí společný zájem.“
Petr Adler, Edmonton




MUDr. Pafko s rodinou AL 
MUDr. Pafko a Arnoštova sestra  
Profesor Pavel Pafko
Letošní laureát ceny Arnošta Lustiga 

Cenu za odvahu, statečnost, lidskost a spravedlnost, kterou dostal za rok 2020, komentoval známý plicní chirurg moudře: "My dnes nemáme hlad, nejde nám o život a přitom jsme pořád otrávení a naštvaní. Ale z osobnosti Arnošta Lustiga, i když měl těžký život, je cítit radost ze života," řekl Pavel Pafko. "V srpnu jsem měl těžký úraz na kole, přežil jsem. Oba jsme s Lustigem byli blízko smrti, oba jsme byli na dně a díky tomu jsme pochopili, že vztahy v rodině jsou absolutním základem všeho. Život není o práci, o penězích a o slávě." Profesor Pafko bude kmotrem knihy Duši nespoutáš. 



„Duši nespoutáš je kniha o usilovné, až vyčerpávající pouti za snem vozíčkáře Martina Tomáška. Měl by si ji pořídit každý, kdo se vzdává nástrahám života.“
Petr Adler, Edmonton



Fenomenální klavíristka na Dobešce 
Veronika Böhmová hrála i v newyorkské Carnegie Hall

Když ve vyprodaném Španělském sále koncertoval jeden z nejslavnějších světových klavíristů Lang Lang, zastupovala ho při generální zkoušce Veronika Böhmová. Nikdo jiný totiž neuměl jeho repertoár. 
Přesto tahle špičková klavíristka nebere sebe ani svoji hudbu vůbec vážně. 
"Už dávno neexistuje žádný etický kodex, že by se muselo chodit na klasiku ve smokingu. Tyhle hranice dávno padly," říká. "Vážně se občas tváříme jen my, interpreti, protože víme, že v partituře přijde nějaké děsivé místo, které musíme zvládnout."
Tahle mimořádná talentovaná mladá dáma bude hrát na Dobešce jen pro nás.



Koláž D. Vávry

Knihy, které vás dostanou
Nataša doporučuje sladkou Levhartici 

Věřili byste, že se dá z této knihy, v níž je Natašina povídka Levhartice s koláží Davida Vávry, kus ukrojit?! 
Dá, protože je to ten nejkrásnější narozeninový dort. 
Byl rychle sněden, ale povídky z knížky JAK MĚ PŘIPRAVIL O PANENSTVÍ DŘÍMAJÍCÍ HROM můžete ochutnat i Vy, když přijmete naše pozvání do Divadla Dobeška na předvánoční autorské čtení v pátek 26. listopadu od 19 hodin. 

VSTUPENKY ZDE






Starší NEWSLETTERY najdete na hlavní liště webu www.psanipodlelustiga.