7. října 2021

PSANÍ DÁVÁ KŘÍDLA - ZPRAVODAJ 10/2021

Milí přátelé psavci,
Mám obrovskou radost, protože s podzimem začaly křty Vašich knih. A není jich málo. Včera měl Marek Greger v Palladiu autogramiádu své vtipné prvotiny VYDŘI-DUŠI. Začátkem týdne představila v Městské knihovně v Orlové sbírku kratičkých příběhů CO V KARTÁCH NEBYLO Hanka Kavalová. Literární počin má za sebou Irena Lahodná s knížkou ŽELEZNÝ DĚDEK. A v berounském Muzeu Českého krasu se uskutečnilo slavnostní představení knihy ČLOVĚK A PODZEMNÍ SVĚT Michala Hejny. Všem autorům moc gratuluji a připomínám, že autogramiádu spojenou s autorským čtením chystá 26. listopadu v Divadle Dobeška i literární skupina Rozmazlení. Ilustrátorem jejich DŘÍMAJÍCÍHO HROMA je architekt a herec David Vávra. 
O hudební doprovod večera se postará Danina jazzová sestra Eva Emingerová a klavírní virtuózka Veronika Böhmová. Kmotrem knihy bude oblíbený Sklepák, herec a režisér Milan Šteindler.
Dana
 


Autorské čtení v Divadle Dobeška se bude konat 26. listopadu od 19 hodin. Lístky už si můžete rezervovat zde. První část bude věnována křtu knih Jak mě připravil o panenství dřímající hrom a Duši nespoutáš - společné dílo Dany a jejího žáka, vozíčkáře Martina Tomáška. Po přestávce si poslechnete nejlepší příběhy účastníků kurzů.




Marek Greger a VYDŘI-DUŠI
Nejhumornější román o reinkarnaci 

Autorovo „nebe“ není někde nahoře u Boha na obláčku, ale dole pod planetou, kde sídlí úřednický pupek celého vesmíru – Centro universum. A právě tam se všechny duše, když opustí hmotná těla, setkají s byrokratickou kárnou komisí, která určí, „co s tebou dál“.  Ať už, milí čtenáři, na reinkarnaci věříte či ne, budete se u knihy VYDŘI-DUŠI skvěle bavit.

PS. Kmotrou Markovy knihy byla se mnou i Lea Mandíková, žákyně našich on-line kurzů ze Ženevy. Náhodou ji totiž Markův humorný román o putování duší zaujal na Hithitu, kde se dají sehnat finanční prostředky i na publikování knih vlastním nákladem. Markovu stránku si prohlédněte. Je to výborný příklad, jak dobře připravit podklady pro takovou úspěšnou kampaň. 



Poetická duše z Orlové 
Hana Kavalová pokřtila dvě knížky najednou

Vloni jí pandemie nedovolila čtenářům představit literární prvotinu ZAVOLEJ MI VČERA. Proto zbásněnou rekapitulaci  ženských zkušeností pokřtila až společně s druhou knížkou prózy CO V KARTÁCH NEBYLO. Autorka volí pro příběhy zajímavé úhly pohledu, kdy čtenář vidí svět očima natěšené manželky, tápající milenky i třeba psíka z útulku. Zájemci si mohou obě knihy objednat na hanlen@hanlen.cz. 



Drsná básnířka Irena Lahodná
Rodinná sága na dvou stech stránkách

Irenu vlastně všichni znáte z mých kurzů, protože její popis tělocvičny pohledem smradu čtu už pět let na každém začátečnickém kurzu.
Tentkrát tato poetická duše vydala pro přátele rodinnou ságu ŽELEZNÝ DĚDEK, v níž v šedesáti kapitolách popisuje příběh Kuby a jeho dětí, který začíná ve 30. letech minulého století.




Foto: Daniel Kreissl
Úžasný svět jeskyňáře
Michal Hejna o jeskyních a lidské historii

Kniha ČLOVĚK A PODZEMNÍ SVĚT s podtitulem „jeskynní fenomén v běhu lidských věků“ se zabývá historií vědy i jejími slepými uličkami. Objevuje roli jeskyní v různých různých civilizacích a na různých kontinentech. Účastník kurzů Psaní podle Lustiga pracuje jako geolog, žije uprostřed Českého krasu na Tetíně a píše mnoho odborných a popularizačních článků. 


„Dana umí nejenom psát, také vás dokáže pro psaní získat. Je nabitá pozitivní energií, na svět se usmívá. Když to s ní zkusíte, nakazí vás. Umí vysvětlit, co v psaní funguje, i to, co dokáže vaše dílo zabít. Je tělem i duší sportovkyně, je kamarádská a hraje fair play. Není to rozhodčí věčně s píšťalkou v puse, ale zkušená kapitánka týmu.“
Jiří Chrást, ředitel Akademie ČTK




Literární dílna na zámku Loučeň
... a co po nás přetrvá

Naprosto vážně musím říct, že takový mix informací, vjemů, zážitků, soustředění i odpočinku během 72 hodin jsem nikdy nezažil. Jaké to bylo neuvěřitelné tvůrčí nasazení a rychlost práce, kdy po obědě ještě nevíme, co dostaneme za úkol napsat, v 15 h nemáme ještě ani řádku (já s Natašou), přitom po 16 h už se od nás očekává výsledek, a ten nejenže ve slušné kvalitě skutečně vznikne, ale ještě navíc se tentýž den večer dialog inscenuje, a to přímo v kulisách zámku a hrají ho kolegové, kteří pár minut před tím, neměli ponětí o tom, že budou vůbec něco hrát, natož aby znali text! A my s Natašou ve vedlejší místnosti jsme v úplně stejné situaci, hrajeme podle cizího textu, který jsme pár minut předtím dostali a půl hodiny před tím netušili, že vůbec budeme něco někdy hrát... Neuvěřitelné, myslím, že to už nikdy nezažiju! Nebýt Tebe, že jsi to zorganizovala a dala nás dohromady, by to nebylo! Takže děkuji moc ještě jednou, Dano! 
Bořik Beránek



Zámecký kurz v Loučeni pro začátečníky a mírně pokročilé se koná o víkendu 12.-14. listopadu. Zájemci o účast neváhejte s přihláškou příliš dlouho, zbývají už jen tři místa.


 


Starší NEWSLETTERY najdete na hlavní liště webu www.psanipodlelustiga.