8. září 2021

PSANÍ DÁVÁ KŘÍDLA - ZPRAVODAJ 9/2021

Milí přátelé psavci,
na začátku září se otevřely dveře ZÁZRAKŮ EVOLUCE - nových přírodovědných expozic Národního muzea. Běžte se tam určitě podívat!!!
Znalci hovoří o průlomu v českém muzejnictví, o popularizaci vědy v té nejmodernější podobě. Viděla jsem výsledky práce, na které jsem se dva roky podílela, a konečně mi to došlo - mám za sebou jeden z nejúžasnějších počinů své kariéry: editovala jsem odborné texty o přírodě tak, aby byly srozumitelné pro širokou veřejnost. 
Nejméně dvacet let se tak budou generace dětí radovat z nádherných modelů zvířat, která vypadají, jako by se pohybovala ve svém prostředí. A právě v tom je expozice v našich českých poměrech unikátní. Děkuji Ivovi Mackovi, řediteli Přírodovědného muzea, že jsem i já mohla přispět tím, co umím. 
Dana



„Nejvíce se mi na Daně líbilo, že ačkoliv není přírodovědkyně, tak se vždy statečně vrhala do samostudia témat, kterým nerozuměla, aby byla schopná je lépe pochopit a čitelněji přepsat. Ten elán byl až inspirativní.“
Ivo Macek, ředitel Přírodovědného muzea Národního muzea




Průlom v českém muzejnictví
Dana nám neuvěřitelně pomohla, říká Ivo Macek

„Bez ní si v zásadě nedovedu představit, že bychom dosáhli výsledku, kterého jsme dosáhli. S Danou jsme přepisovali texty ve všech expozicích tak, aby byly pochopitelné pro každého návštěvníka - i ty lidi, kteří nemají žádné přírodovědné vzdělání. Dana je také skvělá lektorka tvůrčího psaní. Díky ní se mně i našim kurátorům dostaly pod kůži zákonitosti dobrého psaní a dokážeme teď mnohem účinněji popularizovat vědecká témata.



Danina reportáž o Vyšehradu v NG s oceněním BEST EDIT
Kurz psaní podle National Geographic
„Jako dlouholetá editorka české edice časopisu National Geographic osvědčila Dana nejen schopnost orientovat se v nejrůznějších oborech lidské činnosti, ale i mimořádný cit pro jazyk a umění převádět složité a obtížně srozumitelné jevy do podoby akceptovatelné pro běžného čtenáře. Právě tato schopnost, spolu s její souběžnou literární činností, stojí i za naší úspěšnou sérií cestopisných seminářů, které Dana vede.“ 
Tomáš Tureček, šéfredaktor National Geographic



Novinky v nabídce
Kurzy Psaní podle Lustiga s dalšími lektory 

Daniny víkendové i dlouhodobé kurzy jsou hodně dopředu obsazené, a tak můžete využít cenově výhodné nabídky seminářů s lektory vyškolenými v účinné metodě Arnošta Lustiga (lze na nich uplatnit i slevové vouchery získané za "šprtění"). 
15. září se koná první lekce středečního osmidílného kurzu s Natašou za 9200 Kč. 
A pokud byste opravdu chtěli jen k Daně, nově vypsala výše uvedený kurz cestopisůříjnový prezenční rychlokurz pro čtyři páteční dopoledne za 8000 Kč. A samozřejmě je tu listopadová literární dílna na zámku Loučeň pro začátečníky a mírně pokročilé (přihlášení do 23.9. mají slevu 2500 Kč).



Dano, určitě Natašu pochval, je za co. Fakt je jako lektor moc dobrá. Dobře jsi ji řemeslo vyučila... Jiří Wilson Němec




Dík za případnou podporu na Hithitu
Zvu 6. 10. v 19 h na křest do Zóny v Palladiu 
Co dělají naši autoři 
Marek Greger už po roce v kurzech vydává román

„Po pravidelném on-line docházení na Daniny dlouhodobé kurzy, jsem v sobě cítil obrovskou touhu vyzkoušet si to, co jsem se právě naučil. Cítil jsem na sobě zlepšení a nebál se ho použít. Vznikl humorný román VYDŘI-DUŠI o cyklickém putování duše a neustálých pokusech dosažení vlastní dokonalosti, honem za štěstím, hledáním své druhé poloviny apod. Čtenáři se mimo jiné dozví, co v životě znamená déjà vu, proč se hodným lidem dějí špatné věci, co se stane, když si to jeden hodí, kolik nás je ve vesmíru, jestli jsou lidé jediné bytosti s duší, kde jsou naši nejbližší po smrti a hlavně, jak se lépe připravit na další život. V románu nechybí prvky filosofie, metafyziky i jiného hloubání o smyslu existence a objevení, po čem nejvíc touží duše v nebi, které navíc neexistuje.“ (Marek má i svůj blog Karel Duda, kde publikuje povídky a příběhy pod jménem svého dědy.) Křest v Zóně Palladia bude 6.10. v 19 h.



Autorské čtení v Divadle Dobeška se bude konat 26. listopadu od 19 hodin. Nepropásněte příležitost a dejte brzy na info@danaemingerova.cz vědět, chcete-li se aktivně zapojit. Vzhledem k nabitému programu zapisujeme poslední zájemce o čtení. 




Starší NEWSLETTERY najdete na hlavní liště webu www.psanipodlelustiga.

.