20. července 2021

Kdy vymřeli Přemyslovci? - napsala Bohuslava Kopřivová

Kdy opravdu vymřeli Přemyslovci? Ze školy všichni víme, že to bylo v roce 1306, kdy byl v Olomouci zavražděn Václav III. a tím vymřeli Přemyslovci po meči. Vládli v naší zemi od roku 995, kdy vyvraždili další mocný rod Slavníkovců. Ale není to pravda, jen datum jejich nástupu ano.
Možná každý z nás si ze školy vybaví nějakou nepodstatnou maličkost, která ho tenkrát zaujala a pamatuje si to. U mě je to právě vymření Přemyslovců roku 1521. Četla jsem tehdy knížku o Přemyslovcích, a tak jsem byla ráda, že jsem byla vyvolána a chtěla třídu i paní učitelku ohromit. Nepovedlo se, paní učitelka mi to neuznala a já dostala pětku. Řekla jsem, že posledním Přemyslovcem byl Valentin Hrbatý, nejmladší syn Valentina Ratibořského a Magdaleny Opolské z opavské větve Přemyslovců. Jeho předek byl nemanželský syn Přemysla Otakara II. a rakouské šlechtičny Anežky z Kuenringu. Zemřel v Ratiboři v Polsku. Paní učitelky se dotklo, že si nějaké dítě dovolí oponovat a já alespoň od té doby vím, že paní učitelka má vždycky pravdu, což jsem v té době věděla jen o rodičích.
To, že to bylo skutečně tak, přinesl až rok 1997, kdy byl odhalen hrob Valentina v dominikánském kostele v Ratiboři. Na rakvi byl zlomený železný meč, který symbolizuje a potvrzuje vymření dynastie Přemyslovců.

 
Zadání: 
Napište příběh, ve kterém musí být v jakékoliv podobě číslo 1521. Číslo popisné, PIN, pořadník na poště nebo letopočet, jak chcete. Pojetí je čistě na vás. Číslo 1521 nemusí být v příběhu uvedeno přímo, ale musí být zřetelné, že tam někde je schované.