2. června 2021

Literární dílna na zámku Loučeň zítra začíná

Literární dílna pro pokročilé zítra začíná, je zaplněná do poledního místečka... Další pokračování pro začátečníky pak bude v listopadu... Co o zámeckém kurzu psali účastníci vloni?  😊😊😊

Ahoj Dano,
bylo mi ctí a velkým potěšením podílet se na vzniku něčeho, co má smysl a třeba i přetrvá, jak jsi říkala (i kdyby jen pár let).


Ty tři dny na Loučni mi daly opravdu strašně moc. A přestože něco trochu jiného, než jsem očekával, daly mi mnohem víc, než jsem čekal a dokázal si představit. Pokusím se to shrnout v pár bodech:

1. Poprvé v životě jsem měl možnost vyzkoušet si psát dialog jako "literární cíl" sám o sobě navíc v podstatě pro divadelní realizaci.

2. Poprvé v životě jsem měl možnost zkusit si zahrát "divadelní scénku" jako "herec" - nikdy jsem nic, ani takhle krátkého, nedělal.

3. Měl jsem možnost zažít neuvěřitelné tvůrčí nasazení a rychlost práce, kdy ve 13 h ještě nevíme, co dostaneme za úkol napsat (já konkrétně s Natašou), v 15 h odpoledne nemáme ještě napsáno nic, přitom po 16 h už se od nás očekává výsledek, a ten nejen že skutečně vznikne a ve slušné kvalitě, ale ještě navíc se tentýž den v 19 h večer dialog inscenuje, a to přímo v kulisách zámku a hrají ho kolegové, kteří pár minut před tím, neměli ponětí o tom, že budou vůbec něco hrát, natož aby znali text! A my s Natašou ve vedlejší místnosti jsme v úplně stejné situaci, hrajeme podle cizího textu, který jsme pár minut předtím dostali a půl hodiny před tím netušili, že vůbec budeme něco někdy hrát... Neuvěřitelné, myslím, že to už nikdy nezažiju!

4. Setkání s historií architektury ve chvíli a na místě, kde jsem takové setkání vůbec nečekal a (díky panu Vávrovi) netradiční, velmi příjemnou formou. Jako člověk, který se zajímá o stavby a "stavění" a přitom také o historii jsem si to užil a dozvěděl se zajímavé věci.

5. Osobní setkání v úzkém kruhu s divadelníkem a příležitostným hercem Davidem Vávrou, díky kterému jsem měl možnost dozvědět se a na přímo si s ním a s vámi popovídat o divadle a filmu.

6. Pohybovali jsme se v historii, kterou mám moc rád, v rozsahu a intenzitě kterou jsem skutečně nečekal. Historie se táhla jako červená nit všemi čtyřmi dny a byla všudypřítomná! 😊

7. Poznání v přímém přenosu, že ledacos v oblasti podnikání a "manažerství" skutečně není nemožné respektive skoro všechno je možné když je přítomná motivace, nasazení a schopnosti. To nám ukázala i celý víkend dokazovala Kateřina a to, co s Louční v posledních 15 letech dokázala je pro mě velkou inspirací a smekám klobouk!

Literární dílna na zámku Loučeň 18.-21. června 2020
8. Prožil jsem pár dní s opravdu fajn lidmi. S některými z nich mě pojí mnohé, ale nás všechny kolektivně vášeň pro psané respektive mluvené slovo. Díky tomuhle víkendu jsem měl možnost poznat je/Vás opět víc a opravdu jsem si to užil. Jsem moc rád a těší mě, že do téhle "parádní" party taky patřím!

9. Měl jsem možnost (jako spoluautor textů, které byly žádané) stát se součástí něčeho, co skutečně bylo potřeba vytvořit a bude používáno.

10. A k tomu všemu jsem na vlastní kůži zažil vysoký standard ubytování, jídla a veškerých služeb, prostě krásné prostředí. A ještě jsme stihli jít do lesa a na procházku. No. není to ráj a skutečný pohádkový víkend?

Sobotní procházka do Svatojiřského lesa
Naprosto vážně musím říct, že takový mix informací, vjemů, zážitků, soustředění i odpočinku (navíc v tolika oblastech) během 72 hodin jsme asi opravdu nikdy nezažil a možná ani nezažiju. A nebýt Tebe, že jsi to dala dohromady a dala nás dohromady, by to nebylo! Takže děkuji moc ještě jednou, Dano! 😊😊
Bořik Beránek