28. února 2021

Věštění ze zrcadla - napsala Anastasiia Burakova


Moje máma je moc zajímavá a chytrá žena, ale je jednou z těch, kdo z samého dětství věří na strašidla, duchy a věštění. Já si vždycky myslím, že to věštění a další podobné věci jako horoskopy nebo senzibilové nejsou nic jiného, než autosugesce a náhoda. Tyhle dvě věci podle mě vytvářejí kombinaci, která má obrovský vliv na naivní a důvěřivé lidi. Ale je jeden zvláštní příběh, ze kterého mi běhá po zádech mráz...


Rok 1982, Sovětský svaz, je mamince 20 a pracuje v obchodě jako prodavačka společně se svými kolegyněmi. Jednou se začaly ztrácet peníze v pokladně. Máma a ostatní podezřívaly, kdo to může být, ale nemohly to žádným způsobem dokázat, zatím někdo nenabídl věštění ze zrcadla - to bylo pokládáno za nejsilnější a nejnebezpečnější domácí věštění. 
Rozhodly si to alespoň zkusit.
V noci se setkaly doma u nejodvážnější z nich a začaly. Pravidla byla dost snadná - umístit dvě zrcadla naproti sobě (takhle prý se otevírá portál do jiné dimenze), zapálit svíčku a položit otázku. Potom se prostě dívat a tiše sledovat. 
Když zrcadlo ukáže odpověď, je nutné jej naklonit tak, aby vzhled člověka, jehož ukáže, se přiblížil. Pak škrábnout povrch něčím a rychle dát na zrcadla nějaký hadr. 
Holky zapálily svíčku, přestože se moc bály. 
"Kdo krade peníze v práci?" zeptal se někdo. 
Za několik minut zrcadlo ukázalo tu samou holku z jejích práce, jako by byla přímo za jejích zády a pomalu se přibližovala. Maminčina kamarádka rychle chytla vidličku, která ležela vedle, a pořezala povrch zrcadla, zatímco někdo se postaral o deku. 
Každá z nich si byla jistá tím, že se jím to jen zdálo. Ale všem najednou?
Následující den začal obyčejně - všechny se snažily zapomenout na věštění a zrcadla. 
Ale všechno se změnilo, když do prostoru vešla ta samá dívka. Měla škrábnutí na obličeji. Tři. Přesně jako od vidličky.
Pak se však zjistilo, že to byla opravdu ona. Dostala za to výpověď a potom ji už nikdo nepotkal znovu. Teď chápu, že to byla jen zajímavá a moc přesná náhoda, ale myslím si, že maminka to zažila ve skutečnosti, a proto na to věří trošku víc.