7. listopadu 2020

Jan Křtitel v Praze - napsala Anna Vocelová

Jan Křtitel na Karlově mostě
Šlechetný pane, trmácím se sem až z vesnice Ain Karim, to je u Jeruzaléma. Můžete mi, prosím, nalít pohár vody? 
Divíte se, co mám na sobě? To je přeci oděv z velbloudí srsti, v létě chladí, v zimě hřeje. 
A ten kříž? O něj se opírám celý život jako o víru. Víc nepotřebuji.
Roušku na nos a ústa proti korona-čemu? Já se za žádnou plachetkou skrývat nepotřebuji. Až budete snídat celý život stepní kobylky namočené v medu lesních včel jako já, žádných nemocí se bát nebudete.

Že s tím také nesouhlasíte, ale musíte se držet vládních nařízení? Mladý muži, něco vám poradím, měl byste žít hlavně v souladu se svým přesvědčením a zůstat věrný sám sobě.
Dobře, nemusíte mě pouštět dovnitř, ale nějaké kořínky byste mi snad natrhat mohl, ne? Sním si je klidně tady na zemi. Přeci jen mi po cestě vyhládlo.
Nehřešte slovem, žádná žena mi svačinu dělat nemohla, nikdy jsem žádnou neměl. Žiji celý život sám na poušti a obracím lidi na správnou víru. „Čiňte pokání,“ říkám jim, smočím je v posvátné řece Jordánu a oni jsou pak otevření hlásání Mesiáše.
Ne, opravdu nejsem ducha mdlého. Rád vás o tom přesvědčím. Nemáte tady také nějakou posvátnou řeku, kde bych vás mohl opláchnout? Anebo víte co, nevěřící člověče, za to, že jste alespoň uhasil mou žízeň, se stanu na vaši počest patronem všech hospodských.


Zadání:
Vyberte si nějakou biblickou postavu a pošlete ji do dnešní koronavirové doby. Vaše postava se chce najíst v restauraci, ale nemá ani roušku...
Při diskusi s hospodským musí na sebe prozradit:
Odkud pochází, co má na sobě, životní motto, co má na sobě, co ráno snídala a kdy měla první či poslední sex.