21. června 2020

Povodně a život protékající mezi prsty - napsal Martin Tomášek

V posledních dnech, měsících a letech mám intenzivní pocit, že se kolem nás děje něco velkého pro lidstvo a naši planetu, ale nikoli v tom kladném slova smyslu, nýbrž v tom záporném.
Začalo to pandemii Covidu19, kterou jsme my Češi jako jedni z mála přežili bez větších následků, i když odborníci varují před druhou vlnou. Tak uvidíme.
Po Covidu přišly přívalové deště a s nimi spojené bleskové povodně.
Po pandemii další rána pro lidstvo, tentokrát hmotná. Voda narušovala základy domů, brala auta,  v některých případech bohužel i životy.
Meteorologové varují před vlnou veder a sucha.
Takže když nás nespláchne voda nebo neraní z veder, tak do nás za osm let praští asteroid, což bude globální katastrofa doslova a do písmene.
Ne, netrápí mě ten kamínek, protože jestli do nás má strčit, tak s tím nikdo z nás smrtelníků nic neudělá... tedy pokud není astronaut a nepracuje pro NASA. Ale i ti už zjistili, že nejsou neomylní. Za poslední měsíc květen kolem nás prolétly dva meteority zcela nepozorovaně.
Mě jako obyčejného člověka trápí spíš jiná věc. Na to, jak jsem starý, jsem toho ještě zažil celkem málo. Toto je kvalitní. Jsou to moje sny:
Stát se spisovatelem.
Vztah se ženou.
Fotbalový zápas mého oblíbeného týmu.
hokejový zápas Liberce nebo Brna.
Cesta na Island.
Kdyby se mi podařilo splnit alespoň část toho seznamu nebál bych se ničeho. místo toho mám pocit, že jsem jsem v jakémsi vakuu.
Žiju ze dne na den a život mi protéká mezi prsty.