26. září 2019

Osudové milimetry - napsala Kateřina Nevolová

Karolína Muchová a Karolína Plíšková 
Pot z obou dívek jen lil. V jejich tvářích byla vidět nezdolná touha vyhrát. Jakmile jedna zahrála vítězný míč, ozvalo se z její hráčské lóže: „Pojď, Karolíno“, načež hned vzápětí dala sousední lóže pádnou odpověď: „Nevadí, Karolíno, příští míč je tvůj!“. Letošní Wimbledon zíral na tu úžasnou bitvu dvou českých hráček a hltal souboj tvrdých ran s drzou chytrostí.
Stav zápasu se pomalu přehoupl do třetí sady, v němž nejprve měla navrch vysoká a výše na žebříčku postavená Karolína Plíšková. Postupně se ale hra vyrovnávala, až bylo srovnáno úplně. 6:6!
Bude tiebreak, pomyslel si neznalý divák, který zapomněl na historickou výjimku Wimbledonu, kdy závěrečný set se vždy hrál, dokud jeden ze soupeřů nevyhrál o dva gemy. Až letos je poprvé v platnosti nové pravidlo, které vyčerpání tenistů za stavu 12:12 ukončí rozhodujícím tiebreakem.
Diváci se už těšili na toto dramatické rozuzlení jako na penalty ve fotbale. Snad by to tak i dopadlo, kdyby nezasáhl osud. Mladší z Karolín se dopracovala k matchbolu a už jen jediný míč ji dělil od výhry. Každý s napětím očekával – zvládne tahle šikovná ale nezkušená hráčka poslední krok?
Byla rozehrána osudová výměna. Míček z rakety mladší Karolíny letí dost nízko. Možná skončí v síti. Ne. Jen o ni zpomalil svůj let. Dopadá na druhou stranu a jeho druhý odraz o zelený pažit mění její sen ve velké vítězství.