30. září 2019

Kachna a páv - napsala Nina Zemanová

Katka Buriánková, Fakulta designu a  umění v Plzni
Na dvorku žila mladá kachna a její postarší, trochu opelichaný manžel kačer. Jejich manželství bylo klidné a spokojené, i když se dá říct, že na sebe doslova zbyli, protože na dvorku kromě nich už nikdo jiný nebydlel. Kachna si tedy nakonec toho jediného kačera vzala. Kačer měl svůj věk a pro mladou kachnu byla s kačerem docela nuda. Jinak byl ale kačer vůči své manželce vždycky milý a velmi pozorný. 
Jednoho dne se na dvorek přistěhoval nádherný mladý páv.
Kachně se okamžitě zalíbil – měl překrásné peří, podmanivý pohled, a hlavně byl mladší než její manžel kačer. Páv si všiml, že po něm kachna pomrkává a schválně se před ní naparoval ještě více.
Když jednoho dne starý kačer nebyl doma, sebrala kachna odvahu a zapředla s pávem hovor. Když s ním mluvila, zdál se jí snad ještě krásnější než před tím. Páv byl zcestovalý a vyprávěl kachně, co všechno zažil, kachna byla ohromená. A vzhledem k tomu, že kachna pávovi byla také velmi sympatická, tak se začali potají scházet vždycky, když kačer nebyl doma.
Jedno dne se ale kačer vrátil dříve a načapal kachnu s pávem v jejich manželské ložnici. Kačer se rozlítil vzteky a páva i svou ženu vyhnal nejen z jejich příbytku, ale i ze dvora. Sotva se ale kachna ocitla za brankou dvorku, objevil se zničehonic zpoza rohu hladový sousedovic kocour. Na páva si netroufl, ale na kachnu ano – ihned na ni skočil a zakousl ji.

Poučení: I podvádět se musí umět.