13. července 2019

Lidumilka - napsala Lucie Žeková

„Budeš si muset vybrat!“ řekla rázně Jarka ze Sokola.
„Čím dřív, tím líp,“ dodala. „Určitě to bude dobrý i pro tebe samotnou, uvidíš.“
Nemohla pochopit, proč se Emilie paktuje s lidma ze strany. Mezi nimi byla s členskou legitimací výjimkou.
Ten den, jako každé ráno vstala ve čtyři hodiny a v pět už byla přichystaná převzít ranní směnu v nemocnici. Převlékala postele na lůžkovém oddělení, pak asistovala u vizity. Jako každý všední den dělala práci, která ji bavila a dávala podle ni smysl. Ve dvě hodiny odpoledne už byla doma. Poklidila svou velkou domácnost, nachystala třem odrostlým dětem a manželovi večeři a vyrazila k paní Veselé. Pomohla jí s koupáním, poklábosila s ni o novinkách, které se zrovna ten den v ulici udály. Uvařila ji večeři, rozloučila se a pelášila na místní schůzi KSČ.
Ani si nepamatovala, co má být na programu, ale měla za to, že má svou aktivitou taky přispět.
Spěchala, protože ji ještě čekala schůzka Červeného kříže a večer sraz s "holkama" ze Sokola. Plánování zdravotní osvěty se trochu protáhlo, takže na sraz se Sokolkama dorazila později. Nechápaly, proč se tak honí, a zvlášť, proč se zaplétá se stranou.
Dobrý úmysl a služba lidem ale podle Emílie fungovaly napříč spolky, tak proč nebýt členkou všech.
 Večer si nachystala čistou sesterskou uniformu na ráno a padla do peřin.















































Původní verze:
Ráno vstala ve čtyři hodiny a v pět už byla přichystaná převzít ranní směnu v nemocnici. Převlékala postele na lůžkovém oddělení, pak asistovala u vizity. Jako každý všední den dělala práci, která ji bavila a dávala podle ni smysl. Ve dvě hodiny odpoledne už byla doma. Poklidila svou velkou domácnost, nachystala třem odrostlým dětem a manželovi večeři a vyrazila k paní Vesele. Pomohla ji s koupáním, poklábosila s ni o novinkách, které se zrovna ten den v ulici udály. Uvařila ji večeři, rozloučila se a pelášila na místní schůzi KSČ. Ani si nepamatovala, co má být na programu, ale měla za to, ze má svou aktivitou taky přispět. Spěchala, protože ji ještě čekala schůzka Červeného krize a večer sraz s “holkama” ze Sokola. Plánování zdravotní osvěty se trochu protáhlo, takže na sraz se Sokolkama dorazila později. Nechápaly, proč se tak honí, zvlášť proč se zaplétá se Stranou. Dobry úmysl a služba lidem, ale podle ni fungovaly napříč spolky, tak proč nebýt členkou všech. Večer si nachystala čistou sesterskou uniformu na ráno a padla do peřin.