17. července 2019

Dávejte ucho na koleje - napsala Eliška Nováková

 „Kdo jede do Kolína? Kdo jede do Kolína?“
Pár nešťastníků přepravujících se s věhlasnou společností České Dráhy do Kolína se váhavě přihlásí.
„Tak, kdo jede do Kolína, do něj nejede, jsem vám chtěl jenom říct,“ hlesne průvodčí a dodá: „Jak se dostanete do Kolína, to se zatím neví… ale teď si každopádně vystupte.“
A my ostatní?
„My ostatní Kolín objedeme. Nevím proč. Ale něco se tam děje. Nevím kudy. Jedem!“

Patřím k velmi šťastným cestujícím, kteří se nemusí spoléhat jen na informace od průvodčího, neboť vlastním super aplikaci ČD MŮJ VLAK, oficiální motto: Nedávejte ucho na koleje! S naší aplikací Můj vlak v mobilním telefonu vždy víte, za jak dlouho to přijede.
Zpoždění narůstalo rychlostí jedna minuta jízdy, jedna minuta zpoždění navíc. Ve fázi zpoždění 74 minut jsem se dozvěděla příčinu nehody: požár lokomotivy jiné společnosti.
Po 97 minutách jízdy jsem začala propadat mírné skepsi. Nenašla jsem odvahu podívat se, kudy jedeme a raději zamířila do restauračního vozu.
Na stole mi hned přistála vychlazená plznička a žhavá gulášovka. Cestující zde vypadali v mnohem lepším rozmaru než ti v kupé, a já jsem se přestala zabývat malichernostmi ohledně dojezdu.
Ne tak obsluha, která se co minutu trumfovala, komu telefon ukazuje jaké zpoždění. Ha! 104! 105! 106! Praha?!
Cože? Nikdo z personálu nechápe. Já taky nechápu.
„No, fakt, koukejte, to je fakt Praha! Ajo!“
Váhavě se vkládám do konverzace: „Cože? Za jak dlouho budeme na Hlaváku?“
„Nó, asi za 20 minut.“
Koukám na aplikaci - ukazuje 112 minut.
Ptám se, proč ČD odhaduje, že nám to bude trvat 113 minut.
„To opravdu nevím. No, napadá mě, že mi vlastně máme jet přes Kolín, ale už od Pardubic se od Kolína vzdalujeme. Proto se to načítá takhle pravidelně: minuta jízdy, minuta zpoždění.“
Dalším filosofováním se už nemohu zabývat. Rychle exuji pivo, hltám žhavou gulášovku a zvažuji, zda-li by metoda ucho na koleje nebyla přesnější. A především pevně doufám, že nebudu do konce života notifikována o tom, před jakou dobou měl EC 272 Metropolitan 18. 6. 2019 (pravidelný příjezd do Kolína 21 hodin 33 minut) přijet do Kolína.