25. května 2019

Čtení Za hradbami - napsala Simona Jedličková

Dnes 25. května jsem prožila inspirativní a obohacující večer v brněnském divadle Za hradbami. Tato malá scéna se ukrývá na ulici Křížová 20. Co se dávalo? Jedenáct začínajících literárních tvůrců pod vedením spisovatelek Dany Emingerové a Věry Staňkové četli své povídky a básně na téma O mužích a ženách. Vznikly na kurzech tvůrčího Psaní podle Lustiga, které vedou tyto mladé energické dámy. 
Večer zahájila Dana Emingerová ukázkou ze své knihy Živel Lustig. Pak následovala četba jednotlivých autorů a plné hlediště se řehtalo nad zkazkami ze života psychoterapeuta i čerstvě zamilované padesátnice. Zaslzeli nám oči při povídce o mladé Jolaně, která je postavena před těžkou životní volbu. Romanticky nás naladily milostné verše básníka, který některé z nich věnoval svému velkému vzoru - Jiřímu Seifertovi.

Večer byl prostoupen instrumentální hrou na kytaru Milana Košuby.
Všichni účinkující projevili velkou dávku odvahy, se kterou vystoupili na osvětlenou scénu se svými rukopisy. Mají můj obdiv.
Odnášeli jsme si nejenom výtisk časopisu National Geographic jako dárek, ale hlavně bohatý zážitek a vzpomínku na příjemný umělecký večer.