3. května 2019

Jsem klávesa starého klavíru - napsal Martin Tomášek

Ležím na klávesnici starého piána na půdě ještě staršího divadla. Jeden bez druhého nejsme nic. On, klavír, a já, klávesa, kterou jeho struna rozezní do tónu C.
Klavír je odjakživa morous a moc si s ním nepopovídám. Tak tu dřímám v jeho náručí a přemítám o zlatých časech. O době, než  nás odstěhovali na půdu.

Vzpomínám na tisíce mužských i ženských prstů, které se po mě proháněly. Rychle nebo pomalu podle toho, jakou si klavírista vybral skladbu...
Já mám nejraději romantické balady, když se na mě hraje pomalu, jemně. Divoké melodie mě bolí. Přestože jsem ze slonoviny, než koncert skončil, byla jsem vždy celá omlácená... Co bych dnes za to dala! Sláva je pomíjivá. Dnes vaší hudbě tleská svět a zítra můžete skončit v zapomenutí pod vrstvou usedajícího prachu.
Teď už dole na jevišti hraje ten, co morouse nahradil. Když slyším závěrečné ovace obecenstva, tak si říkám, jak ráda bych klidně ještě nějakou tu bolest vydržela. A přece novému klavíru a jeho klávesám tu slávu přeju. A také jim přeju, aby nedopadly jako my.
Je mi smutno...
Najednou slyším pod střechou kroky.  Dva muži jdou k nám. Jeden se mě dotkl a morous zahrál znělé, i když trochu rozladěné C.
Pak morouse popadnou a nesou po schodišti do auta. Celý se chvěje a jeho struny vyděšeně mrmlají. I já se bojím.
Zastavíme u velkého honosného domu. Znovu nás vlečou po schodech.
Postavili nás doprostřed nějakého salónku. A pak se objevila ona. Malá, asi dvanáctiletá holčička. Posadila se na židličku, pohladila mě a začala hrát tu nejkrásnější baladu, jakou jsem kdy slyšela. Baladu našeho nového společného života.




Chceme Martinovi v uskutečnění jeho snu stát se spisovatelem pomoci a už se skládáme na to, abychom mu vydali první knihu kratičkých příběhů. Náklady na knížku by neměly přesáhnout 15 tisíc korun. Sbírka je na účet: 314375163/0800 (do poznámky napište Martinova kniha + své jméno + adresu). Po vydání knihu dostanete.




Zadání - napište 10 řádek na téma:
Jsem...
... kámen v poli,
srdce zvonu
socha na mostě
houslový smyčec
lesní stezka
hradní brána
kříž na vrcholu hory
vrak v moři
moucha na okně
lavička v parku
kostka cukru
spermie plující k vajíčku
chřipkový bacil
pampeliška uprostřed trávníku
kapka na skle
památný strom
mozol na dlani
jehla gramofonu
klapka starého klavíru
vybledlá fotka v rámečku