7. října 2018

Nové auto a čerstvý řidičák - napsal Josef Chmelař

Zkoušky byly strašné, prolezl jsem jen tak tak, ale venku na mne čeká auto od strýce. Ohromný dárek. Nové. Vyjdu z budovy a rozhlížím se a už strýce vidím. Za ním červené BMW X5. No to snad není pravda. Utíkám a hlásím, že jsem vše zdárně dokončil a mám řidičák. Chvíli po osmnáctých narozeninách!!!
Strýc mi gratuluje a vede mě k šedivé Škodovce staršího data výroby a předává mi klíčky. No co mám říkat? Děkuji. Moc děkuji a otvírám auto.
Jde to dobře, dveře ani nevrznou. Trochu to v něm smrdí, ale dělám, že nic. Sedám si za volant, prohlížím sedačky, jsou čisté i podlaha a skla.  Startuji. Motor naskočil a běží, trochu se mu mění otáčky, nevadí.
Můžu se projet?
Jeď! poroučí strýc.
Zařadím jednotku, mačkám spojku a přesně dle instruktora se rozjíždím. Jedu. Řadím za dvě, pak za tři. Auto mírně kličkuje a nevím přesně zda je to tím, že neumím ještě pořádně řídit, nebo je tak velká vůle v řízení. Zkusím brzdy. Brzdím ale nic moc. Sakra. Pořádně jsem dupnul na brzdu. 
Stojím na fleku. Na to si budu muset zvyknout. Vracím se ke strýci. Vystupuji. Mohutně ho objímám a znovu děkuji. Mám řidičák a ještě auto. Hurááá.
Poučení – darovanému koni na zuby nekoukej.



Popis nového auta očima kluka , který dostal řidičák.