20. července 2017

Tajný křeček - napsala Gabriela Rotnáglová

Děvčátko toužilo po nějakém hebkém chlupatém kamarádovi. Jenže maminka děvčátku nikdy nedovolila žádného domácího mazlíčka. Tu jednou děvčátko dostalo morče, tu přineslo domů kočičku, ale maminka mu je doma nikdy nenechala. A jak se říká, člověk si přeje, osud časem dopřeje…
Jednoho dne se jinému děvčátku, přesněji jeho křečkovi, narodila křeččí miminka. A až miminka byla k odběru, tak děvčátko také jedno dostalo.
Malý křeček byl roztomilý, taková chundelatá kulička.
Samozřejmě křeček bydlel s děvčátkem v pokojíčku tajně, aby maminka nevěděla a samozřejmě jednou křeček ze své ubikace utekl. Když se děvčátko chtělo na malého křečíka podívat, už ve své krabičce nebyl.
Umíte si představit tu hrůzu, křeček, který utekl a navíc to byl „tajný křeček“ a teď je pryč…
 Jako naschvál děvčátko nenašlo svítilnu a nenapadlo ho nic lepšího, než zapálit svíčku a podívat se pod postel (která měla zespoda látku), jestli tam ten křeček není. Látka začala okamžitě hořet a celá postel byla zespoda v plamenech.
Děvčátko zachovalo stoický klid, sfouklo svíčku, s nevídanou silou nadzvedlo tu těžkou postel a opřelo jí o stěnu, v komoře vzalo velikou 5 l sklenici, kterou napustilo vodou a „hasilo“. Asi při třetí sklenici mu sklenice vypadla z ruky a rozbila se, ale oheň byl uhašený. Děvčátko vytřelo vodu, posbíralo střepy, dalo postel na místo, obléklo se a šlo do školy. Ano, vše se odehrálo ráno před vyučováním, tak nebylo moc času.
Odpoledne, když se vrátila maminka z práce, cítila v celém bytě pach spáleniště a ptala se: „Co se to tady stalo? Tady hořelo?“ „Ne, nic se nestalo.“ Zalhalo děvčátko. Bálo se trestu. Ale maminka se nedala ošálit a doslova požářiště vyčuchala…Děvčátko se muselo přiznat, proč hořelo a jak se to stalo, že hořelo.
Chápejte, že pro maminku to byl několikanásobný šok: HOŘELO, KŘEČEK, CO VŠECHNO SE MOHLO STÁT a kupodivu se na děvčátko vůbec nezlobila, nakonec byla ráda, že se nic horšího nestalo, a i křeček se později dostal opět do svého domečku. Jednou pěkně večer u televize si vykračoval kolem obývací stěny, ale to už dávno nebyl tajný křeček….