28. dubna 2018

Odvázaní profesoři - napsal Jakub Vinařický

Profband v Rock Café na FESTU GVP 26.4.2018
Když jde o zpestření studentského života hudbou, není na GVP větší akce s delší tradicí, než je legendární dubnový GVP fest. Letos proběhl již 22. ročník a zároveň se slavilo i 50. výročí školy. Tím byl tento hudební festival školních kapel v Rock Café nejnabitějším a určitě jedním z nejúspěšnějších, co jsem kdy zažil. Atmosféra byla neuvěřitelná, nezapomenutelná i díky legendám, které na festu každoročně hrají už pěknou řádku let. Jednou z těch legend je kapela Profband složená z profesorů, kteří se dali dohromady během exkurze na Ukrajinu v říjnu 2006. Nápad prý přišel při popíjení tamního národního nápoje...
A kdo ze studentů by nechtěl vidět hrát své vyučující na podiu v Rock Café? A ještě k tomu notoricky známé songy, jejichž text zná každý z nás. Proto pro mě bylo úžasné, když mě ještě jako studenta pozvali mezi sebe na stage.
Kuba Vinařický v Rock Café na FESTU GVP 26.4.2018
Zakladatel kapely Martin Vlach, náš bývalý fyzikář, je charismatický saxofonista s pěkně chraplavým hlasem. Jeho matfyzácké vtipy nesmějí chybět na žádném školním koncertě, přestože je už pátým rokem proděkanem na Karlově univerzitě. Ivana Knappová, která se těší velkému respektu mezi žáky za katedrou v hodinách matiky a chemie, šíří zároveň i nekonečnou radost hraním na klávesy. O němčináři Janu Smatanovi, který má za bubny po celou dobu koncertu svou typickou poker face, se dokonce říkalo, že se kdysi střídal i s Ringo Starrem z The Beatles. Chemikářka Jana Tučanová hraje na housle a přidává tím vystoupení kapely na něžnosti a zároveň i na originalitě. Hlavní zpěvačkou Profbandu je Ilona Vlachová, donedávna ještě Šimánková. Šest let byla mou profesorkou na češtinu a jsem si téměř jist, že bez ní bych mnohé situace na GVP nezvládl. Jak jste jistě už pochopili, Ilona se stala manželkou Martina Vlacha. Ano, hudba sbližuje a to je na ní to nejkrásnější. Děkuji za každou show, na které jsem mohl s Profbandem vystoupit. Vzpomínky na společné řádění si určitě ponesu do konce života.