1. února 2017

Jak si Stamichman postavil hotel - napsaly Jitka Bláhová a Dana Emingerová


Lidé pod Králickým Sněžníkem začali mít pocit, že v horských chaloupkách je málo místa k bydlení, a tak vymysleli, že si postaví vysoký panelák. Stamichman se zlobil: „Takové monstrum do hor nepatří!“ To tak, aby mu zvědavci koukali z oken bytů přímo do jeskyně pod Sráznou!
Nabídl však místním, že je ochoten odsunout kousek svého lesa v Dolní Moravě, aby si na novém plácku mohli postavit rodinné domky. Jenže vybrané místo lidem připadalo moc daleko od krámu a od hospody a bůhví od čeho ještě... Prostě netrvalo dlouho a – přes Stamichmanova varování – vyrostl pod kopcem obrovský šedivý panelák.

Lidé si pochvalovali, jaké to bylo úžasné rozhodnutí, a na plácku, který pro ně Stamichman uvolnil, chtěli postavit další monstrum. A tak Stamichmanovi došla trpělivost. Vystoupal na vrchol Srázné, odkud zaburácel: „Turisti budou určitě rozumnější!“
A celý ten slavný panelák rozsekal na patra a odfoukl na svůj plácek. Tam na oddělená patra paneláku přihodil střechu a ze zbytků ještě vytvořil další domky, které rozsázel po louce. Šéfem tu udělal Vaška Vávru a Bětušku poslal do kuchyně péct hostům koláče.
Pak ještě naposledy máchnul kouzelnou holí. Z lesa vyletěly všechny padlé soušky a k údivu všech turistů se poskládaly nad hotelem Vista do neuvěřitelně vysoké stavby, která se v šesti patrech dřevěných chodníčků vznesla nad mraky.
„Tady máte jiný mrakodrap,“ zasmál se Stamichman a od té doby má Dolní Morava nejkrásnější Stezku v oblacích.