9. října 2017

VOFABO - napsal Gustav Ondrejčík

Na Vítězné pláni bylo vždy hodně sportovního vyžití. Takřka nedílnou součástí studentského života se stal oblíbený turnaj VOBAFO, ve kterém spolu jednotlivé třídy ve volném čase svádějí boj ve volejbale, basketbale a fotbale. Jistě nutno dodat, že turnaj ve studentech rozvíjí soutěživost, zároveň ale i určitou mírou respekt k soupeři, jelikož se na hřištích utkávají studenti z různých ročníků, tedy mladší proti starším, dívky proti klukům apod.
Zakladatelem tohoto tradičního klání byl v roce 1999 profesor Petr Erlebach, jenž každoročně soutěž organizuje a dohlíží na její průběh.
Vítězové jednotlivých skupin se pak na konci školního roku utkávají v oblíbeném třídenním finále. Absolutní vítěz má následně možnost vyzvat dokonce samotné profesory. I pro ostatní studenty gymnázia se tak naskýtá atraktivní příležitost vidět, jak proti sobě stojí studenti a profesoři. Letos se konal už osmnáctý řádný ročník.
 Zmínit pouze VOBAFO ze všech sportovních událostí by však nebylo férové. Za poslední roky si studenti gymnázia oblíbili také mezitřídní florbalové turnaje, které se zpravidla konají dvakrát ročně. Zde je na místě zmínit jméno Jiřího Brabce, který poprvé sjednotil hrací systém. Žezlo po něm převzal Gustav Ondrejčík, jenž zavedl například počítání kanadského bodování nebo vyhlašování all-stars týmu.
Práci obou studentů posunul ještě na vyšší úroveň Richard Klíma, který dokonce zavedl florbalovou síň slávy, sjednotil pravidla pro účast a vytvořil webové stránky turnaje. Podobně tradičním turnajem se postupně staly vánoční volejbalové debly. Účastní se jich smíšené dvojice studentů nebo profesorů. A jak vyplývá z názvu, klání se koná v adventním období těsně před vánočními prázdninami.
Gymnázium Na Vítězné pláni se rovněž každoročně účastní soutěží Poháru pražských škol, a to ve všech možných sportech. V rámci Prahy tak školu reprezentují studenti například ve fotbale, basketbale, florbale, plávání, atletice, stolním tenise či badmintonu. Mimo to se dívčí florbalové družstvo dostalo v roce 2015 až do superfinále celorepublikového Poháru středních škol. V něm děvčata zvítězila 8:5 a připsala si velký úspěch. Před slušně zaplněnou O2 arénou se stala nejlepším týmem v České republice.
Kromě různých turnajů a klání škola také pěknou řádku let organizuje lyžařské, cyklistické a vodácké zájezdy. Na vodu jezdí studenti prvních ročníků čtyřletého a třetích ročníků šestiletého studia. Sjíždí se Vltava od Lipna II až po Boršov nad Vltavou. Ve druhém, respektive čtvrtém, ročníku se jezdí na lyžařský kurz do zahraničí, zpravidla do Rakouska nebo Francie. O rok později se mohou studenti zúčastnit cyklistického kurzu. Na cyklistické túry se vyráží do českých luhů a hájů.
Hlavně je nutné zdůraznit, že studenti mají kde sportovat. V budově gymnázia najdeme dvě zrekonstruované tělocvičny, jednu větší pro míčové sporty a jednu menší spíše pro gymnastiku, lezení apod. Venku se pak nachází dvě zbrusu nová fotbalová hřiště s umělým trávníkem, jedno tartanové basketbalové hřiště či atletický ovál.

4.E / 2013