29. dubna 2017

O skřítce Kličce - napsala Barbora Mrázková

Barbora Mrázková, Fakulta designu a umění v Plzni
Na severu Moravy leží Jeseníky, pohoří borůvek a starého Praděda. Na úbočí Červené hory má mezi smrčky a keříky ustláno Vřesová studánka. Právě tam se už před dávnými lety zabydlela skřítka Klička. Skřítka Klička se starala o pramen Vřesové studánky a o rostliny a zvířátka v okolí. Proto neměla vůbec ráda turisty. Byli příšerně hluční a přidělávali jí práci!
Jednoho letního odpoledne si Klička zrovna chtěla zdřímnout, když tu zaslechla mezi křovisky naříkání. Nějaký kluk odhodil napůl prázdnou plechovku s limonádou přímo do mraveniště! Nešťastní mravenci zoufale pobíhali kolem, zatímco jim lepkavá tekutina zatékala do chodbiček. Někteří nestihli utéct a byli teď přilepení k jehličí a volali o pomoc.
Klička se namíchla. Už toho měla tak akorát dost! Ti turisti nemají žádné slušné vychování! Rozhodla se, že s tím něco udělá.
Nejdříve pomohla mravencům uklidit nepořádek a pak jim vysvětlila svůj plán. Kluk, který plechovku odhodil, došel k pařezu nedaleko od mraveniště a sedl si, že posvačí. Neměl ani tušení, že se v křoví hned za ním ukrývá skřítka! Zatímco se zakusoval do chlebu se salámem, Klička mu potichounku strčila plechovku zpátky do batohu. Limonáda se uvnitř rozlila a sladká vůně kolem nepořádníka houstla. Mezitím na pařez vyšplhala armáda mravenců. Rozlezli se mu za triko, a když Klička dala povel tajným signálem, vší silou začali kousat a štípat, kam jen dosáhli!
Kluk zaječel a vyskočil z pařezu. Snažil se oprášit mravence, ale ti se pevně drželi a štípali dál! Ze zoufalství si strhnul triko a po chvíli se mu povedlo většinu kousavců setřást. Rychle hrábnul po batohu, ale ouha! Kapala z něj sladká limonáda, která svou vůní mezitím přilákala vosy z širého okolí. Všechny si chtěly smlsnout na té vybrané pochoutce a bzučely kolem nešťastníka. Ten na nic nečekal a s křikem uháněl pryč.
Klička se chechtala, až jí tekly slzy. Takové představení ještě neviděla! A odpadky si ten darebák nakonec odnesl s sebou. A tak je na Vřesové studánce čisto. A když tamtudy jdete, buďte pořádní! Skřítka Klička vás pozoruje z borůvčí a nic jí neunikne.