14. ledna 2017

Klidný čas do neklidné doby - napsala Irena Feňová

Chystáme se do Istanbulu. Léta si přejeme vidět Bosporský průliv. Prrr: Mrtví v klubu a přeživší zoufale skákající do vody.
Změna! Vyrazme raději na západ. Dlouho nás lákají romantické vánoční chaloupky na trhu v Berlíně... Neeee. Zabrzdit, náklaďák tam válcuje živé po desítkách.
Poleťme raději za moře. Floridské sluníčko zahřeje. Zastavte! Šílenec tam bere šmahem lidi na letišti...
To není horor, to je pár dní reality na přelomu roku. Neklidná doba. Vypnout, neposlouchat, nezajímat se? Nikam nejezdit? Jak si dopřát klidný čas v neklidné době?
Znáte tu malou vesničku zapadanou listím a sněhem? Voní to tam senem, scvrklými jablíčky a včelím voskem. Na jaře vyrazí u plotu heřmánek a rozmarýn. Lišky tu dávají dobrou noc, nejen v zimě.

Před pár měsíci: nuda. Ted ráj, klid.
Tady je svět ještě v pořádku.
Když se chlapi sejdou večer v hospodě, nestřílí po sobě, jen se u půllitru štengrují. Po pár lahvinkách se vrátí babičce zase ve zdraví domu. Auta tu nenajíždějí do lidí, ale jezdí tak normálně po silnici. Když chce někdo přejít, zabrzdí. Když se potkají víc než dvě ženské před obchodem, nikdo je nepostřílí. Poklábosí a jdou dál s bochníkem chleba domu. Normální? Bývávalo...
Schovejme se sem, prožijme tam klidný čas 2017, než ho i tady ukousne neklidná doba.