Růžena Černíková |
Kurz psaní mi dodal spoustu užitečných rad, u nichž mě překvapila jejich jednoduchost, nakopl mě k dalšímu učení a odkryl mé neopodstatněné autorské sebevědomí. Recept, jak správně psát, není moc odlišný od receptu na koláč – tohle do koláče patří a tohle určitě ne, ale pro výsledek a ohlas publika je stejně nejdůležitější, pro jaké strávníky pečeš a jak bude výsledek lahodit jejich smyslům.
Potřebné suroviny:
* Psací potřeby, papír
* Dva galony touhy učit se
* Jeden pár funkčních uší
* Talent (pokud nenajdete, dá se nahradit jiným kořením a vírou, že to zabere)
* Nabubřelý pocit, že umíte psát (všechny zásoby, které najdete)
* Přesvědčení, že nemůžete kolegovi říct, co si o jeho textech myslíte (pokud doma máte)
* Staré zlozvyky / vžité autorské blbiny (také všechny)
* Tuna volného času
* Pár stovek na knihy o psaní (dá se nahradit vypůjčenou literaturou)
Postup:
V prvním kroku vsypte do velké mísy všechny zásoby nabubřelého pocitu, že umíte psát, přidejte přesvědčení, že kolegovi nemůžete říct, co si o jeho textech myslíte, a staré zlozvyky či vžité autorské blbiny a promíchejte. Při míchání se s ingrediencemi řádně pomazlete, olizujte vařečku, nabažte se jich, přehlťte se jimi tak, aby se vám po nich už nikdy ani nezastesklo a pak je spláchněte do záchodu. Mísu důkladně vymyjte..
Poté do čisté nádoby přidejte tunu volného času, pár stovek na knihy o psaní (v našem případě se jako správná volba ukázal Stephen King, O psaní a Dana Emingerová, Živel Lustig), pár funkčních uší, dva galony touhy učit se, papíry a tužku a míchejte, dokud se ze surovin nestane hladké těsto. Pokud se i přes vaši usilovnou snahu o celistvost a atraktivitu hmoty bude těsto rozpadat a bude na první pohled působit odpudivě, zřejmě jste odměřili špatné množství času, touhy učit se, či je potřeba uši řádně vyčistit, aby správně fungovaly. Potíž může být i v nedokonale umyté nádobě pro prvním kroku receptu.
Je možné, že se na povrchu těsta bude objevovat pěna černého svědomí plynoucí z nedostatku času tráveného obvykle s rodinou, nyní však nad domácími úkoly. Nelekněte se, pěnu co nejrychleji lžící z těsta posbírejte a nenechte ji nespravedlivě parazitovat na vašem díle. Tady své místo a opodstatnění nemá.
Pokud se vám podaří uhníst něco, co drží tvar, jste na správné cestě. Nevzdávejte to a na výsledku usilovně pracujte co nejdéle - klidně pár týdnů či měsíců. Nezapomeňte po celou dobu práce dochucovat dílo kořením dle vlastního uvážení. Fantazii se meze nekladou. Doporučujeme však zvážit, kdo bude výsledek receptu trávit a na toho také zacílit. Ze základního receptu může být průměrná bublanina pro nenáročné děti, nebo také císařský dezert pro sváteční hosty. Pokud vlastníte talent, práce s kořeněním většinou sviští jako po másle. Upozorňujeme však, že skutečného talentu je jako šafránu a jako na potvoru je ještě velmi snadné zaměnit jej za bláhovou domněnku o vlastním nadání. Radíme tedy talent zdlouhavě marně nehledat, ale soustředit se na správné poměry skutečných a dostupných surovin.
Dobrou chuť a kurzům zdar!