3. června 2015

Neplánovaný výlet - napsal Pavel Pinkas

Bylo těsně před Vánocemi a jako každý rok se konalo naše přátelské posezení s kamarády v Brně. S některými jsme se dlouho neviděli a tak se klábosilo a vzpomínalo. Večer plynul a člověk si ani nevšiml, že doba notně pokročila a večírek již dávno není na svém začátku.
A právě v této pozdní hodině mě hlavou blesknul „geniální“ nápad. Vymyslel jsem, že už nemá cenu jít spát, ale při dobrém pivu počkat na první ranní vlak z Brna směrem na domovské Pardubice.
Myšlenka měla hned několik pozitiv, která jsem bleskově identifikoval, jako např. budu doma v pátek dříve, mile překvapím rodinu, prospím se ve vlaku a vystoupím zcela čerstvý.
K vlaku jsem se dostal s dostatečným časovým předstihem, zakoupil jsem ještě ledové pivko a teplou kávu, zaujal jsem místo ve velkoprostorovém vagónu a s chutí jsem se dal do čtení ranního tisku. Než vlak vyjel, usnul jsem jak poleno. Po chvilce jsem se probudil. Alespoň zdálo se to jako chvilka. Zarazilo mě, že pivko je teplé a káva studená. Také mě udivilo, že jsem ve vagónu zcela sám a z okna vidím ceduli Praha hlavní nádraží. „Ojooj, tak to se ti Pájo nepovedlo, Pardubicemi jsi profičel v hlubokém spánku“. No nic, vyrazím zpět na Pardubice. Ještě že mám roční jízdenku a nemusím k pokladnám. Užiju si luxusu a pojedu Pendolínem.
Cesta luxusní byla, ale já si jí neužil. Pravda, probudil jsem se před Pardubicemi, avšak vzápětí jsem opět zabral a další procitnutí mě čekalo…to byste neuhodli kde…v Brně. Vlak se už rozjížděl a musel jsem tedy dojet do první zastávky, což byla Břeclav. Nyní jsem už na svoji osobu adresoval ty nejdrsnější vulgarismy, jako například…Ne, to by ani papír neunesl. Nejslušnější byl vůl.

Dál už to má rychlý spád. V bodech:
- opuštění vlaku na nádraží v Břeclavi,
- zjištění ztráty telefonu,
- prozvonění ztraceného mobilu z veřejného automatu,
- koupě čokolády paní uklízečce, která telefon našla při úklidu vlaku v Břeclav,
- úprk na vlak, který za chvíli odjížděl do vytoužených Pardubic (po třetí jsem se už trefil).

Neplánovaný výlet v číslech:
- celkem ujetá trasa měla 779 km, oproti plánovaným 151 km
- čistý čas strávený ve vlacích čítal 8 hodin, oproti plánovaným 2,5 hodinám
- domů jsem dorazil v 7 hodin večer místo v 9 hodin ráno.
Doma jsem pochválen nebyl.