3. prosince 2023

Večer na Dobešce - jedinečný prostor pro sdílení příběhů

V kouzelné atmosféře sálu divadla Dobeška proběhl v pátek 1. 12. literárně jazzový večer s autorským čtením a křtem dvou knih autorů, kteří jsou žáky spisovatelky a novinářky Dany Emingerové. Dana sama je posluchačkou kurzů tvůrčího psaní Arnošta Lustiga, který na Dobešce vyučoval. Podle jeho metody píše a také učí psát své žáky.

První představenou knihou byla Kuchařka z rybářské chaty autorky Nataši Richterové. Kuchařka je plná originálních rybích receptů, které ocení gurmáni i rybáři. Recepty jsou okořeněné vtipnými příhodami z rybaření v Norsku a také spoustou barevných fotografií. Druhá kniha pomáhá dětem. Terapeut, spisovatel a cestovatel Jiří Yakeen Helus knihu naplnil moudrostí a laskavostí. Jmenuje se O kočkách a drápkách. Prostřednictvím pohádkového příběhu léčí pošramocené duše dětí, které ztratily rodiče nebo zažily násilí v rodině.

Během večera se svými literárními příspěvky vystoupili také další účastníci kurzů tvůrčího psaní. Představili nejen vtipné příběhy, ale také dobrodružné cestopisy, které přenesly posluchače do různých koutů světa a často do zapeklitých situací. 
Zazněly originální texty, které divákům přinesly jedinečný pohled do tvůrčího procesu a vyvolaly v sále salvy smíchu a potlesku. Atmosféra byla nabitá propojením mezi autory a publikem a tím vykouzlila nezapomenutelný večer.

Již tradičně nesměla chybět vzpomínka na Arnošta Lustiga. Tentokrát ji zprostředkovali milí hosté, sourozenci Hana Salajková a Vláďa Hnát.
Hudba v podání jazzové zpěvačky Evy Emingerové a jejích hostů dodala večeru další vrstvu emocí a dokreslila příjemnou atmosféru.