8. listopadu 2023

PSANÍ DÁVÁ KŘÍDLA - ZPRAVODAJ 11/2023

Milí přátelé psavci!
Čeká nás vánoční autorské čtení na Dobešce a křty dvou knih
 


Strávila jsem nezapomenutelné dva týdny v Britské Kolumbii. Viděla Pacifik, medvědy a spoustu ledovců. Naučila jsem se vnímat kanadskou přírodu, v níž je člověk jen hostem. Po návratu jsem se stala venkovankou a jezdím vlakem z Radotína do centra Prahy. Berouňák je dvoupatrový, vždycky sedím nahoře a škodolibě sleduju, jak na strakonické stojí zácpa aut. Pak zamáčknu slzu, když přes řeku vidím Branickou skálu a vyhlídku na Dobešce, která byla čtvrt století součástí mého života. Po Železničním mostě přejedu řeku a mávám věžím Vyšehradu, pod nímž jsem strávila dětství. A nakonec je tunel a Hlavní nádraží a Vy, protože za Vámi na kurzy jezdím do Opletalky a na Karlák, čímžto děkuji Akademii ČTK a Asociaci institucí vzdělávání dospělých za naše nové učební prostory. 
Hezké čtení Vám přeje Dana



Tradiční literárně-jazzový večer s autorským čtením na Dobešce 

bude v pátek 1. prosince od 19 hodin. 

Vstupenky zakoupíte zde.


Pro účastníky i diváky autorského čtení nabízíme poslední místa víkendového kurzu 2.-3. prosince za poloviční cenu. Stačí se prokázat zakoupenou vstupenkou na Dobešku. O slevový kód si pište na info@danaemingerova.cz



Sedmé autorské čtení na Dobešce
Křest Kuchařky z rybářské chaty 
a pohádkové knížky O kočkách a drápcích

Letošní autorské čtení bude rámovat křest hned dvou knih. 
Kuchařka z rybářské chaty, kterou vydala s pomocí nakladatelství Pointa Nataša Richterová, nabízí jednoduché a rychlé recepty na jídla z mořských ryb, okořeněné krátkými příběhy z rybaření v Norsku. Yakeenova originální pohádka O kočkách a drápkách vychází zároveň on-line i v angličtině a putuje do mezinárodní komunity terapeutů, věnujících se traumatům dětí, které ztratily rodiče nebo zažily násilí v rodině.



Do autorského čtení se přihlásili tito autoři: Jana Bednářová, Marek Bucko, Hana Hermanová, Bohuna Kopřivová, Martina Křížková, Vendula Langová, Martin Paruch, Katka Pospíšilová, Šimon Pravda, Zdena Součková, Irena Taterová, Anna Vocelová a Asja Žilová.
Prosím, dejte vědět, zda jsme na někoho nezapomněli.
Vaše texty nyní procházejí editací, neboť musí být kvůli spádu programu a pozornosti diváků maximálně na tři minuty pomalého zřetelného čtení. Jakmile sestavíme program, ozveme se.



Pro aktivní účastníky na Dobešce chystáme lekce rétoriky s Janou Vaňkovou 

Aby literární večer na Dobešce nepřipomínal vánoční besídky pro děti, kde rodiče nadšeně vyslechnou příspěvek své ratolesti a pak přetrpí zbytek, organizujeme každoročně povinný nácvik rétoriky. Tentokrát nabízíme tři termíny:
Dva čtvrtky v podvečer 16.11. a 23.11. 
od 17:30-20:30 na Praze 2, Sokolská 1793/50 v ateliéru Mia-PhotoVisage
a pro zahraniční a vzdálené mimopražské těsně před vystoupením 1.12. od 17:00 v Divadle Dobeška.



Literární dílna na Loučeni bude 25.-28. ledna. 


Pro členy KLUBU PSANÍ DÁVÁ KŘÍDLA platí do 15. listopadu zvýhodněná CENA 10 000 Kč. Podmínky členství najdete v lednovém zpravodaji
O slevový kód si napište na info@danaemingerova.cz.



Máchovou stopou
Dana podruhé učila finalisty literární soutěže v Litoměřicích

Finalisté literární soutěže 2023
Literární soutěž, zaštítěná Gymnáziem Josefa Jungmanna a litoměřickou knihovnou Karla Hynka Máchy, se koná už od roku 2009. V posledních letech je nejlepším psavcům odměnou celodenní kurz tvůrčího psaní se zkušenými autory. Už podruhé tu učila i Dana: "Protože ohlas účastníků Vašeho kurzu byl tak pozitivní, dovoluji si Vás pozvat také v příštím roce. Téma prací bude CESTOU NECESTOU. Pro Vaši informaci - zatím jsem pouze jednou v historii soutěže opakovaně tuto možnost nabízel," uvedl v letošní pozvánce češtinář a administrátor soutěže Mgr. Petr Bašus.



Příští rok pokřtíme na Dobešce knihu Člověk naší doby. Ilustrace už máme. Jsou to koláže od plzeňských studentů Fakulty designu a umění Jaroslava Sutnara, kde už deset let učíme.



Knihy, které rozšíří váš obzor
Safi doporučuje Léčivou moc psaní

Kanadská básnířka a spisovatelka s indickými kořeny Rupi Kaurová sestavila sbírku literárních cvičení navržených tak, aby lidem pomohla prozkoumat traumata, ztrátu, zlomené srdce, lásku, rodinu, léčení i oslavu sebe sama.
Kniha Léčivá moc psaní obsahuje více než 65 cvičení ve volném psaní, které vedou k přemítání nad básnickými texty, člověk zkoumá kresby nebo odpovídá na otázky, které si příliš často nepokládáme.
Léčivá moc psaní je pro každého, kdo je ochotný být k sobě otevřený a nebrání se zranitelnosti. Ve cvičeních jsou jasné instrukce, ale také místo pro vlastní interpretaci a prozkoumání svého vnitřního světa.



Účastníci Arnoštova kurzu v Divadle Dobeška 
Pocta živlu Lustigovi
Arnošt měl neopakovatelné charisma

Chlapy oslovoval s neuvěřitelným šarmem a grácií: „Ty bejku.“ „Kurva, ministře.“ nebo „Fjodore, ty děvko.“ Než se dotyčný rozmyslel, zda by se neměl náhodou urazit, už se smál smršti Arnoštových historek a vtipů. Přítomné dámy se obvykle červenaly, protože anekdoty bývaly sprosté. Ale Arnošt Lustig si ženy okamžitě získal upřímně vyslovenými komplimenty: „Hele, pocem, tobě to sluší. Tvůj starej se s tebou musí cítit jako v ráji.“ Byl nejen uznávaným spisovatelem, ale také skvělým učitelem. Velký kus života přednášel o literatuře a psaní. Hlavně na amerických univerzitách. Ale také nám během unikátního kurzu, který se uskutečnil v roce 2006 v Divadle Dobeška. Letos by mu bylo 97 let.



Chcete-li alespoň ochutnat, jak Arnošt učil, přidejte se k nám. 
V naší komunitě psavců děláme skvělé věci. 
Můžete svým blízkým věnovat kurz i jako vánoční dárek.




Starší NEWSLETTERY najdete zde nebo na hlavní liště webu www.psanipodlelustiga.