9. srpna 2023

SVĚDOMÍ - NAPSALA BARBORA SVITÁKOVÁ

Šla jsem po ulici a najednou někdo zavolal mé jméno. Prudce jsem se otočila a uviděla ho tam stát uprostřed dlážděného chodníku. Ještě bylo zadýchané, jak se mě snažilo dohnat, rukávy umazané od černé špíny. Lehce sebou cuklo když jsem se mu podívala do očí. “Kam jdeš?“ zeptalo se mě moje svědomí. V té otázce zaznělo nepříjemné bodnutí. 
“Jdu domů!” vystřelila jsem ze sebe a doufala, že si nevšimlo přeskočení v mém hlase. Nemuselo nic říkat. Jeho výraz dostatečně vypovídal o zklamání. "Nedívej se tak na mě. Víš co si o něm myslím.... nebo co jsem si o něm myslela. A víš jak se choval k babičce!” 
“Vím,” odpovědělo svědomí, ale jeho výraz se nezměnil. 
“Byl to ožrala a hulvát a já nechápu proč se ho zastáváš!" pokračovala jsem. 
“Ale byl to tvůj děda.” přerušilo mě svědomí kousavě. 
“Kéž by nebyl! Co dobrýho pro mě nebo kohokoli z rodiny kdy udělal? Řekni mi jedinej důvod, proč bych se tam měla vrátit.” Ulice na chvíli ztichla a bylo slyšet jen vrčení motorů občasně projíždějících aut, které se mísilo s dozvuky smuteční hudby. Vzdálený průvod, který právě dorážel k bráně hřbitova utichl. Žádné vzlykání ani nářky. Nikdo netruchlil. Lidé se sešli, oděni v černém. Koupili kytice a věnce. Nasadili vážné výrazy, ale netruchlili. Jednoduše se jen účastnili. 
“Ani to pro něj nemůžeš udělat? Vždyť tady nejde o něj. Tady jde o princip, o uzavření kapitoly, chceš-li. A jestli se nevrátíš pro něj, vrať se pro babičku. Ona tě potřebuje.” řeklo a zklamaný výraz zmizel a vystřídal jej zpytavý bolestný pohled. Nevydržela jsem jej snášet a sklopila oči. Skvrny na jeho rukávech teď černě svítily proti světlým dlažebním kostkám.
”Takže?” zvedlo obočí v očekávání mojí odpovědi. Povzdechla jsem si. Natáhlo ke mě ruku. Pojďme tedy. Vzala jsem je za nabízenou dlaň a společně jsme zamířili směrem k průvodu. 
“Vždycky mně doženeš,” uznávám svou porážku a sklepávám čerň z jeho rukávu.