8. března 2022

PSANÍ DÁVÁ KŘÍDLA - SPECIÁLNÍ ZPRAVODAJ 3/2022

Arnoštovo 11. výročí smrti 26. února
nám připomnělo jeho stále živý odkaz.
Milí přátelé,
od 24. února sledujeme válku na Ukrajině, a tak mi dovolte věnovat jí březnový Zpravodaj. 

„Každá generace si prožívá svou vlastní bibli,“ říkal Arnošt Lustig
. „Jestli minulá generace byla svobodná, tak to není záruka, že ta příští bude zase svobodná. Všichni si musí svou svobodu znovu vybojovat, zasloužit a udržet...“ 
Těžko se nám Lustigovy knihy o věčné hrozbě válečných zvěrstev četly v míru, který jsme považovali za samozřejmý. Jak hrozné bylo naše procitnutí 24. února, kdy Putin napadl Ukrajinu... 
Dana



Branická skála 4. března 2022,
v roce 1968 byl na celé stěně nápis DUBČEK SVOBODA
Češi jsou velmi citliví na ruskou agresi 
Vlna solidarity napříč českou společností

Co se děje v hlavách trpících lidí či ruských vojáků jsme zkoušeli psát na posledním semináři Psaní podle Lustiga

Kamila a Martin Maškovi, naši spolužáci z kurzů, organizují cesty na ukrajinské hranice, odkud převážejí rodiny s dětmi, staré a nemocné lidi... Podívejte se na fotografie, které Kamila pořídila dnes ráno. 
 



Nejnovější fotografie Kamily Maškové z ukrajinské hranice:

Pokud se chcete zapojit, kontaktujte Martina Maška: 602 232 831



Výzva 

Koordinátoři záchranných misí
Hlaváčkovi působí přímo na hranicích

V jihovýchodním Polsku (Krościenko - Smolnica) organizuje pomoc náš spolužák z kurzů Jakub Hlaváček se ženou Patricií. Oba už mají s humanitárními pracemi zkušenosti z Moldavska či z jižní Moravy po tornádu.
„Nyní jde o humanitární katastrofu. Právě jsem se odtamtud vrátil. Na hranicích jsou naprosto vyčerpané maminky s dětmi, babičky a dědové, těhotné i zranění. Už se objevily i případy, kdy nasedli do auta a byli okradeni o to málo, co měli. Na místě máme vybudovanou síť kontaktů na polské i ukrajinské straně. Ve středu se na místo vracíme s týmem a budeme organizovat přepravu do ČR a potřebujeme řidiče.“ Více na HUFR (Humanitarian Unit of First Response). 
Dne 26. března 2022 budeme spolu s městem Letohrad pořádat u nás na náměstí benefiční koncert na podporu uprchlíků z Ukrajiny. Potřebujeme známé osobnosti. Pomůžete?

PS. Teď jsme měli schůzku s paní H., doktorkou bohemistiky z kyjevske univerzity. Podlamují se nám kolena z toho, co se děje. Nejedná se o válku, jde o systematické vyhlazování ukrajinského národa - genocidu! Paní H. je na vyhlazovacím seznamu. Bože, tohle si jen málokdo připouští.



„Ze všeho nejvíc mě zajímá mravnost tváří v tvář blížící se smrti. Zajímá mě esence souboje dobra a zla, která se v nejrůznějších formách stále opakuje.“ 
Arnošt Lustig




Doporučujeme
Sluha národa, prezident Volodymyr Zelenskyj

Příběh ukrajinského komika Volodymyra Zelenského, který se stal symbolem statečnosti pro celý svět, by se Arnoštovi Lustigovi určitě líbil. 
Podívejte se na seriál Sluha národa z roku 2015, ve kterém Volodymyr hraje středoškolského učitele, který se stane prezidentem poté, co studenti zavěsí na sociální sítě jeho náhodně nahraný emotivní výbuch o zkaženosti ukrajinské vlády. 



„Když padne Ukrajina, padne celá Evropa. Jestliže zvítězíme, a jsem si jistý, že zvítězíme, bude to vítězství pro celý demokratický svět. Vítězství pro svobodu. Vítězství světla nad tmou, vítězství svobody nad otroctvím.“
 
Volodymyr Zelenskyj




                           „Pánbuchu, ať se po těch dětech nestřílí.“
   ❤❤❤🇺🇦
  
Večerní modlitbička Larinky a Bertíka Fajmonových


Podpořte Ukrajinu - Člověk v Tísni



První sci-fi povídky s námi píše i spisovatel Ondřej Neff
Rozjíždíme projekt nové knihy

„Co dělá ty nejlepší spisovatele mistry, je, že dokážou postihnout člověka své doby,“ vysvětloval na kurzech tvůrčího kurzech psaní Arnošt Lustig. A tak se i my pokoušíme zachytit, že žijeme v časech převratných, kdy staré pořádky přestávají fungovat a nové se matně rýsují. Studujeme knihy historiků a filozofů o tom, kam svět míří.
Přidáte se? Dovedete si třeba představit, jak by vypadala naše země po návratu do ruské zóny?




Uvolnila se 2 místa na víkendovém kurzu 12.-13. března. Nabízíme je s 50% slevou. Stačí v košíku zadat slevový kód DQ7UHQR6 a je to! 







Starší NEWSLETTERY najdete zde nebo na hlavní liště webu www.psanipodlelustiga.