4. února 2022

Mrznout s palcem nahoru - napsala Michaela Čápová

„Maru, to nemyslíš vážně, za to nás vyloučí z Tikťoku. To nemůže projít. Mrznout tam? Co z toho budeme mít?“ kroutí hlavou Alex. Přijde mu to jako naprostá šílenost.
Tik Tok
 „Prostě se tam jen na chvíli zavřou. Nejdřív jim to ukážeme. Ty budeš stát s mobilem před ledničkou a kamera bude zabírat stopky. Až zevnitř zabouchám, protože se mi už bude blbě dejchat, otevřeš. Nic víc. Bude to peckovej adrenalin, navíc ukážeme prostornost americkejch ledniček a budeme mít dalšího inzerenta,“ mává Alexovi před očima palcem nahoru na znamení výborného nápadu. 


„Fajn, ale jestli se něco stane, dávám od toho ruce pryč. Jsem jenom kameraman a hlídač času. Jasný?“ hýkne na svoji parťačku s povytaženým obočím a začne připravovat kameru.
„Oukej, ty toho naděláš. Jdu vyndat věci z ledničky. Máma včera nakoupila, tak mi to bude chvilku trvat. Budeš mít dobrý světlo?“ nečeká na odpověď, nadšeně si povyskočí a začne se připravovat na další kůl video.
„Fajn, natočeno, sestříháno, může to jít do virtuálu,“ hlásí po půl hodince Alex. V závěru videa samozřejmě nechybí poznámka, že čekají na videa followerů, aby viděli, jak se jejich nápad ujal.
Jedno, dvě, dvacet, sto srdíček. Během pár minut se účet MaruAlex červená víc než valentýnská seznamka. Video má nebývalý ohlas.
„Čím blbější nápad, tím větší nadšení,“ chechtá se Alex. Jde se najíst, dneska už má odpracováno.

„Alexi, přival sem. To musíš vidět. Někdo je tam zavřenej už druhou minutu. Hustýý,“ volá na svého kameramana Maru.
„Koukej, zavřel ji tam a šel si pro kolu do sklepa. Prej, říkal,“ udiveně komentuje video Maru.
„To je magor, to přece nemůže myslet vážně. Zvlášť v týhle ledničce, která nejde zevnitř otevřít. Odmítám se na to dívat,“ odchází od telefonu Alex. Proč někdo takhle hazarduje s cizím životem?

Co je Tik Tok
„Ondro, dívaj se na nás. Dívaj se na nás Maru s Alexem. To je úlet. Zavři mně tam. Je ti to jasný. Až zabouchám, otevřeš. Představ si, budeme pak třeba natáčet přímo s nima,“ huláká nadšeně Barbora. Spíš Barborka. Je jí dvanáct a Ondra je její čtrnáctiletý brácha. Jsou právě na prázdninách u babičky a stará chladnička s nášlapným otevíráním se rozhodně nerovná lednici americké. Ale vysvětlujte to dvěma nudícím se puberťákům.
„Fajn, lez už. Mám žízeň. Foukla sis?“ otráveně si ověřuje fakta Ondra.
Barborka opovržlivě protočí panenky, pronese: „Dělej, už natáčíme,“ a nedočkavě leze do ledničky.
Klap, duc. 
Kamera svítí, jsou online, live záznam běží. 
Ondra cestou do sklepa zakopne o foukátko.
„Bordelářka jedna. Jak se jí tam asi dejchá,“ dumá si sám pro sebe v mezipatře.

„Brácha, brácha, otevři. Zapomněla jsem si fouknout,“ křičí po dvou minutách Barunka. Nic. Brácha právě otevírá kolu ve sklepě.
„Nemůžu dejchat. Brááškóóó,“ lapá po dechu uvnitř ledničky ona. Ondra zrovna vchází do kuchyně, když slyší slabý hlásek mladší ségry.
„Ségra. Už jsem tady, co je?“ zděšeně kouká na promodralou Báru. Otevřel, jak si přála. Po zavolání.
„Foukátko, sakra, foukátko. Volám sanitku. Dejchej. Dejchej,“ cloumá jí Ondra. Do očí se mu derou slzy.
Jedno, dvacet, sto srdíček. Video má nebývalý ohlas.
Přežila.

Výrobci začínají po zhlédnutí videa uvažovat o vývoji čidla do vnitřního prostoru amerických ledniček. Bezpečnost nadevše. Blbosti zdar.