1. ledna 2022

PSANÍ DÁVÁ KŘÍDLA - ZPRAVODAJ 1/2022

Milí přátelé psavci,
přeju Vám šťastný nový rok 2022

Dělejte, co má smysl a přináší Vám radost. Obklopujte se lidmi, se kterými je Vám dobře. 
Otužujte se a moc nelenošte. 
Když je třeba, podejte pomocnou ruku. Objímejte svoje blízké. 
Prostě směrujte svou energii tam, kde to stojí za to. 
A buďte zdraví. 
To Vám přeju nejen v novém roce 2022 
Dana

 


Milí žáci Danušky Emingerové, 
přeju vám do nového roku hodně štěstí, zdraví, úspěchů. Věřím, že prokážete svůj talent k radosti Vaší paní profesorky, které si moc vážím. To Vám přeju z celého srdce. A ať Vás nechytne žádný virus. Nedejte se! 
Hana Hnátová Lustigová. Arnoštova sestra (97 roků)



Jeden z prvních kurzů na Dobešce 
Deset let kurzů PSANÍ PODLE LUSTIGA
Zúčastnilo se jich už přes tisíc účastníků 

Dáreček
Na kurzech panuje pohoda a legrace. Svými nápaditými příběhy plníte náš unikátní povídkový web. Visí tam přes 4500 příspěvků.  
Je mi s Vámi moc dobře, tak jsem pro každého vepsala do knihy dárek. Platí do konce ledna na všechny vypsané kurzy i při nákupu voucherů pro Vaše blízké.
 


        


Arnoštovi Lustigovi nosila na kurzy bábovky a jiné sladkosti Vendula. Tradice pokračuje a my máme "buchotopeček"... že by se jim Arnošt za ty dobroty určitě "podepsal i na prsa", jak říkával... 



Nataša s Věrkou studují v zámecké 
knihovně roli princezny Armélie

Jarní literární dílna na Loučeni
Dokončíme knihu o Thurn-Taxisech

Během první literární dílny jsme psali scénky pro zámecké prohlídky. Na druhé jsme vymýšleli příběhy loučeňské šlechty do vznikající knihy  o Thurn-Taxisech. 
Na povídkách budeme pracovat i tentokrát. Sbírka příběhů z přelomu 19. a 20. století se bude točit nejen kolem života na Loučeni a ve Mcelích, ale zabrousíme i k hraběcím oblíbeným receptům. Mezi nimi nebudou chybět zdejší proslulé čápy s mákem a další vybrané lahůdky zámecké kuchyně. To vše na pozadí počátků automobilismu a vzrůstjící obliby nového sportu - fotbalu. 

Novinkou bude scénáristická dílna s hercem a režisérem Milanem Šteindlerem




Spolupracujeme s osobnostmi 
Loučeňský workshop s Milanem Šteindlerem

Na jevišti prý budou až do smrti, tvrdí Milan Šteindler a David Vávra, zakládající členové divadla Sklep. Letos uplynulo 50 let od chvíle, kdy  jako  čtrnáctiletí kluci založili divadelní soubor a hráli ve sklepě domu Davidovy babičky. Tím, že je nakonec odtamtud vyhnala, zasloužila se, že založili skutečné divadlo, ze kterého se stal fenomén. 
Vloni byl na Loučeni architekt a herec David Vávra. Letos s námi pojede jeho dlouholetý kolega Milan Šteindler. A nepůjde jen o přednášku, ale o novinku - scénáristický workshop. 
Herec a režisér, který se v této „dvojroli“ – tedy před kamerou i za ní – divákům poprvé představil v roce 1989 filmem Vrať se do hrobu, nás bude učit, jak příběhy převádět do scénářů pro film a divadlo. 



Vánoční dárek pro Sklepáky
Padesát koulí od zámecké paní 

Majitelka zámku Loučeň Kateřina Šrámková je velkým fandou Divadle Sklep. Letos se rozhodla věnovat hercům k jejich 50. výročí založení legendárního divadla padesát vánočních ozdob s přáním, „aby měl Sklep pořád koule“. Paní Kateřina dárek předala na Dobešce během tradičního předvánočního autorského čtení a křtu knih účastníků kurzů Psaní podle Lustiga.
A víte, že ozdoby byly vyrobeny ve stejné továrničce jako první vybavení divadla Dobeška?



Spisovatel není člověk, který píše. 
Spisovatel je člověk, který postihne typické rysy či postavy své doby. 
Arnošt Lustig



Leonardo DiCaprio a Jennifer Lawrence
Mrkněte se na film K zemi hleď!  
Don't Look Up je o člověku naší doby

V roce 2022 chystáme nový projekt o nástrahách virtuálního světa, manipulaci a nadvládě algoritmů. Inspirací nám může být nejen trilogie Yuvala Noaha Harariho, ale i nový  americký film Don't Look Up, v němž hrají hvězdy jako Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Cate Blanchett... 

Příběh vypráví o dvou astronomech, kteří objeví kometu, jejíž jistý střet se Zemí představuje fatální hrozbu pro celou planetu. Je třeba sešikovat největší mozky a vesmírné těleso odklonit. 
Místo toho však vědcům nikdo nevěří a velmi záhy se stanou terčem internetových útoků a zákulisních čachrů nejvyšší politiky. 
Strhující film je trefnou satirou na současný svět fake news, dezinformací a konspiračních teorií, kdy realitu vnímáme především skrze statusy a lajky na sociálních sítích. 

Film si můžete pustit na vánočním Netflixu zde.



Knihy, které rozšíří váš obzor
Nataša doporučuje Kraď jako umělec 

Austin Kleon dospívá k moudrému závěru, že absolutní původnost v jakékoli oblasti tvorby je v digitální době nedosažitelná. Je nutné se s tím smířit. Tvorba už bude VŽDY krádež. Nedostanete návod, jak přesně se dají „vykrádat“ inspirativní myšlenky v dílech jiných autorů, ani jak je máte dále přetvořit na myšlenky „originální”. Ale uklidní vás, že se můžete nechat inspirovat díly jiných umělců a učit se od nich. Vzít jejich téma a pojmout ho po svém, vložit do díla kousek sebe a podívat se na příběh z jiného úhlu. Z toho svého. Knížka je útlá a stručná a přece plná rad, které si nezaškodí občas připomínat. Zalistujte v ní a určitě Vám dodá chuť pustit se do díla, nebo vás uklidní ve chvílích, kdy o sobě pochybujete. A možná vám tím změní život. Kdo ví?



Sbírejte útržky hovorů, pasáže z knih, zajímavosti, objevy – vše si poznamenejte. Pište o tom, co máte rádi a co byste si sami rádi přečetli. Veďte si deník. Na nic nečekejte a tvořte. Zkoušejte to každý den. Hrajte si. Jen při hře se dějí kouzla. 

Austin Kleon, Kraď jako umělec (2012)




Výuka jasné komunikace pro manažery

„Dana Emingerová není žádná škrobená školometka, ale prima dáma s citlivým lidským přístupem. Důsledně, ale mile mě zbavovala korporátštiny zažité pod mojí kůží. Učila mě psát jednoduše, srozumitelně a tak, aby si člověk, který text čte, uměl situaci představit a současně byl zvědavý, jak to bude dál. Od té doby při psaní myslím na několik jednoduchých pouček, které je třeba dodržovat, aby výsledný útvar byl kompaktní, přehledný – a hlavně poutavý. Díky Daně jsem se určitě zlepšila a plánuji, že si zase v budoucnu pár lekcí dopřeju!“
Lucie Urválková, místopředsedkyně UNIQA pojišťovny a CFO




Děkuju Lucii Svibové, své pravé ruce, za prima roční spolupráci. Nyní se pouští jako koučka do vlastních projektů a já jí přeju na nové cestě mnoho úspěchů.




Starší NEWSLETTERY najdete zde nebo na hlavní liště webu www.psanipodlelustiga.