30. září 2021

Má s námi Evoluce nějaké plány? – napsali Yakeen a Satya

Mesonyx (muzeum velryb v Húsaviku)
(Zážitky a postřehy z expedice na Island a Faerské ostrovy – 3. část)

Mesonyx šel na to. Nemohl si pomoct. To jen my, lidé, halíme podobné potřeby do vznosných řečiček o tom, že jsme si souzeni, že ona/on je ten pravý, pravá atd. Mesonyx nemusel. Řídil se čichem, a ten mu napovídal, že ta mesonyxí dáma nebude proti. Odhrnul nějakou tu přesličku, zavrčel hlubokým basem (to se líbí samičkám dodnes) a s pohledem upřeným na její chlupatý zadeček (na tom se u samečků také nic nezměnilo, snad až na ty chlupy) vyběhl zpod kapradí. Kdyby tehdy, před milióny let, byl nějaký pozorovatel, popsal by Mesonyxe jako šelmu podobnou vlku, s pořádnými tesáky, s pěti drápy na předních tlapách a možná by si všimnul jeho našlapování na špičky. Kdyby Mesonyxe pozoroval déle, zjistil by, že tahle šelma miluje vodu, nebo alespoň celkem dobře plave a loví ryby.
Ale jediný, kdo Mesonyxe "pozoroval", byla Evoluce. Ze svého díla byla nadšená, no jo, ale kdo chce být úspěšný a kdo se chce na trhu proměn udržet, musí přicházet se stále novými modely a facelift provádět každých pár set tisíc let. A tak i Mesonyx zastaral a časem z nabídky zmizel. Teď ale pozor: žádná jeho povedená dovednost či konstrukční vychytávka nepřišla vniveč. Pra pra potomci tohoto tvora jsou tady s námi dodnes. Možná právě z tohoto spojení se časem vyvinuli nejen velbloudi, divočáci, žirafy, jeleni a hroši, ale i velryby! A to jak ty, co se živí masem, tak ty, co jedí plankton.
Takže přátelé, než na to půjdete, uvědomte si, jaké to může mít následky! Doslova nedozírné. A možná, že se to už děje! Kousek od muzea jsem pozoroval roztomilého bumbrlíčka, jak vysílačkou ovládá bagr, kterým vykládal štěrk z náklaďáku. Podle jeho šikovných špalíčkových prstíků bylo vidět, že s joystickem prožil mládí. A to, jak si bez dívání strkal do pusy chipsy, to byla óda na mistrovství, získané tvrdým tréninkem. Možná, že hodiny za počítačem potřebují jiné tělesné proporce než zastaralé člověkování, a možná, že Evoluce už na našich následovnících maká!
Tak tohle všechno jsme dozvěděli v muzeu velryb v Húsaviku. Dalším (mnohem menším) překvapením bylo, že krátký dokumentární film o továrním zpracování velryb na Islandu natočil Krátký film Barrandov a běží v muzeu v češtině s anglickými titulky.
Satya a Yakeen, 4. 9. 2021


První dva díly reportáže z Expedice Island a Faerské ostrovy vyšly na tomto webu 20. a 24. září 2021

Další texty od Yakeena najdete na jeho blogu.